diy joulukalenteri taaperolle

Pieni otanta tavaroista, joita joulukalenteri sisältää. Useimmat jutut sisältävät/tarkoittavat myös toimintaa, esim. hierontapallolla on tarkoitus pitää hierontatuokioita ennen joulua :)

Tämän vuoden joulukalentereihin tästä ei enää liene apua, ellei viimeisistä luukuista jotain puutu, mutta viimeistään ensivuoden juttuihin kannattaa ottaa ideoita korvan taa.

Innostuin ja motivoiduin tekemään lapselleni joulukalenterin siinä vaiheessa, kun mummo uhkasi ostaa suklaa- tai krääsäkalenterin. Ei käy, alle parivuotias ei moisia tarvitse ja tietysti pärjäisi vielä kokonaan ilman mitään jouluhössötystä. Kalenterin suunnittelu ja tekeminen olikin kuitenkin aika hauskaa ja kyllähän pienet taaperot ovat vallan nokkelia. Mitään riippuvuutta kalenteri ei näin seitsemän luukun jälkeen ole vielä aiheuttanut - lapsi ei juokse aamulla katsomaan olkkariin, onko sinne ilmestynyt jotakin. Sinänsä ei siis liene joku päivä kaaos, jos unohdan koko jutun.

Miksi joulukalenteri kannattaa tehdä itse?

- voit käyttää mielikuvitusta rajattomasti ja varioida kalenterista juuri sinun lapsellesi sopivan
- tiedät varmasti mitä se sisältää, ei siis ikäviä yllätyksiä
- saat oikeasti vastinetta rahallesi, sillä rahaa ei mene välttämättä lainkaan
- sisällöstä on helppo muokata toiminnallisempi ja mielenkiintoisempi myös lapsen iän mukaan
- säästät rahaa siinäkin, mikäli perheessä on useampi lapsi ja teet kaikille yhteisen toiminnallisen kalenterin
- tämä vie aikaa oikeasti vähemmän, kuin uskoisi!


Meidän kalenterimme on varsin toimelias ja sisältörikas, eikä meillä konkreettisesti ole mitään perinteistä kalenterirakennelmaa, sillä en ehtinyt ommella. Joka päivän juttu on jossakin pussukassa tai muutoin pakattu ja ilmestyy aamuisin olohuoneeseen hetekan kulmalle. Tähän mennessä pussukoista ja kääröistä on paljastunut puinen hyrrä, pari sorminukkea, rusinapaketti, pompomeja ja muovailuvahaa, sekä loruiksi kirjoitettuja vihjeitä, mitä päivä pitää sisällään.

Edellämainittujen lisäksi kalenteri sisältää myös glögipurkista askarrellun motoriikkalootan, jonka idean lainasin täältä. Sitä ajatellen muutamasta luukusta tulee siis pompomeja, jotta niitä voi sitten purkkiin työntää. Yhdelle päivälle on luvassa aistileikkejä, kun lasipurkeista paljastuu kanelia, kardemummaa ja kahvipapuja, unohtamatta tietenkään vesivärimaalausta, kuusen koristelua, kauneimpia joululauluja ja pikkujouluja. Niinä päivinä, kun olen varannut meille menon jonnekin tapahtumaan, Papu saa pienen pompomin tai piipparassin, jonka mukana on tontun kirje päivän toimista. Maanantait pyhitin herkkupäiviksi - helppoa minulle kun lapsi viihtyy rusinapaketin kanssa :D

Valmiit jutut pakkasin kenkälaatikkoon odottamaan vuoroaan ja joka päivä yksi pussukka tai tavara, ilmaantuu olohuoneeseen ilahduttamaan ja kertomaan päivän touhuista :)

Puiset hyrrät teimme itse. Tai siis minä suunnittelin, kanit kuorivat oksat ja mies hoiti sitten varsinaisen työn. Hyrrien tekeminen oli kuitenkin melko helppoa ja niitä teemme varmasti varastoon lahjoiksi ja leluiksi, sillä materiaalia on yllin kyllin. Mikäli kaataa pihastaan puun tai katkoo paksumpia oksia, kannattaa ehdottomasti väsätä niistä lasten iloksi pari hyrrää. Papu ei itse vielä osannut hyrrää pyörittää, mutta olohuoneessa raikasi melkoinen kikatus hänen katsellessaan pyörivää hyrrää.

Muovailuvahankin tein itse ja siihen löysin ohjeen täältä. Koostumuksen kanssa vähän epäonnistuin, mutta hyvin toimi silti. Papu pyöritteli vahasta kummitätinsä kanssa palloja heiteltäväksi ja naurua riitti. Tältä kannalta siis onnistunut luomus. Myös tekemäni sorminuket (ohje täältä) saavuttivat suuren suosion. Tällä erää hulinoissa mukana ovat Hippi hiiri ja Pete panda. Sorminukkeen oli kätevä työntää pieni lappu mukaan, jossa otus kertoo itsestään ja päivän toimista. Vuoroaan odottelevat vielä Simppa sika, Pingu pingviini ja Kille kani.

Itselleni tein kalenterin sisällöstä muistilapun jääkaapin oveen, mikäli seuraavan aamun touhu vaatisi valmisteluja illalla. Vaikka etenkin sorminukkejen tekeminen oli vähän rasittavaa siinä määrin perfektionistille, niin Papun into joulukalenterijutuissa on kyllä palkinnut. Jos jollain voi lisätä yhteistä tekemistä lapsen kanssa, niin tällä tavalla. Yhteinen tekeminen ja puuhastelu olikin se juttu, johon itse halusin panostaa ja keskittyä.

Millaisia tee-se-itse joulukalentereita lukijoilta löytyy?

Kommentit