ananaskukka

Syksy tulikin vähän ikävästi suoraan kevään jälkeen, kesää ei ollut nimeksikään. Hyvä aika käpertyä villasukkien kanssa sohvalle ja jutella vähän kukka-asiaa :)



"Timanttiananas on ananaskasvi, joka sopii kasvatettavaksi sisätiloissa. Timanttiananaksella on yleensä kapeat vaaleanvihreät lehdet, jotka muodostavat lehtiruusukkeen. Kukinto kasvaa korkealle lehtiruusukkeen keskeltä. Kukinnon ja lehtien väri sekä muoto voivat vaihdella ananaslajikkeesta riippuen. Timanttiananas kasvattaa tähkämäisen kukinnon jossa näyttävän näköiset punertavat suojalehdet ja pienet kellertävät kukat. 

Kukinto on erittäin kaunis ja saattaa kestää häikäisevänä jopa usean kuukauden ajan. Harmillista on että kukin timanttiananaksen verso kukkii vain kerran elinkaarensa aikana ja kun kukinto alkaa rusehtumaan/kuihtumaan, on se tullut tiensä päähän. Kuitenkin kuoleva emokasvi kasvattaa yhden tai useamman uuden verson juureensa, jotka voi laittaa omiin ruukkuihinsa ilmavaan kasvualustaan kasvamaan. Nuorista versoista kehittyy parin vuoden aikana kauniisti kukkiva kasvi."



Tällaisen ananaskukan mieheke kiikutti kotiin syntymäpäivänäni. Komea ilmestys, minulle aivan uusi tuttavuus. Oli kuulemma myyty helppohoitoisena, joten olisi sopiva minulle. Kolme viikkoa kukka on tuossa nyt kukkinut ja vaikuttanut hyvinvoivalta, hyvä niin. Sopii keittiöön mainiosti, aikas näyttävä.

Lapusta selvisi, että kyseessä on timanttiananas. Tosin yleisnimitys ananskukka vaikuttaa sopivammalta suuhuni. Kukka ei ole vaatinut kuin kerran vettä tänä aikana, vettä on riittävästi, kun sitä on näkyvillä alimmilla lehdillä. Erityisesti kukinnon pituudesta tykkään, kerrankin kukkii kauan. Kun kukka sitten lakastuu, istutan purkkeihin uusia alkuja.

Näyttävä kukka on seilannut jo asunnon ympäri, mutta tämä yksilö sai jäädä nimenomaan keittiöön. Keittiössä ei muita kasveja olekaan. Vihreiden keittiösävyjen vastapainoksi sopii hyvin räiskyvä punainen.

Löytyykö vastaavaa lukijoilta? Kokemuksia kuulisin mielelläni.

Kommentit

  1. Minulla oli muistaakseni joskus tuollainen, mutten muista mihin se kuoli. :D

    VastaaPoista

Lähetä kommentti