diy: muovijätteestä linnunruokinta-automaatti


Alkuperäinen ohje täällä
Lisää lintujen ruokinnasta täällä

Lintujen talviruokinta on paitsi hyödyllistä, myös hauskaa ja mielenkiintoista. Pihapiirin linnusto tulee äkkiä tutuksi ja saatat huomata lajeja, joita et muutoin havaitse. Usein yksi automaatti ei riitä kovinkaan kauan, jos lintuja saapuu paikalle parveittain. Sen sijaan että ostaisit useita ruokinta-automaatteja, kannattaa niitä ehdottomasti tehdä itse.

Maitopurkista askarreltu automaatti lienee yleisin ja helppokin. Minäkin tein sellaisen, mutta ahneet linnut repivät koko automaatin. Orsi lähti kaksi kertaa oravan mukaan ja varis teki kylkeen isomman reiän. Vesisade viimeisteli kartonkipakkauksen, kestävyys ei ollut meidän tarpeisiin ihan kohdillaan. Siispä uutta ohjetta kehiin, miksipä automaattia ei tekisi muovista?

Lähes jokaisesta taloudesta syntyy muovijätteeksi pesuainepakkauksia. Pyykinpesuaine, tiskiaine, mäntysuopa, yhtälailla tähän sopivat pantittomat pullot ja mehukattikanisterit. Isojen muovipullojen kanssa kanneksi sopii vaikkapa leviterasia. Näistä kaikista voidaan tehdä linnunruokinta-automaatteja. Sen sijaan että maksaisi muovisesta automaatista, kannattaa ilman muuta hyödyntää kierrätysmateriaalia. Mikäli automaatin tekee kahdesta eri kokoisesta pullosta, kannattaa "ylijääneelle" pullolle kehitellä myös kansi, jotta se ei menisi hukkaan. Muovia jää helposti yli automaatinkin teossa, siispä piipahda myös muovinkierrätyspisteellä.

Tarvitset

2 muovipulloa (isomman ja pienemmän) tai pullon ja leviterasian
Puukon/sakset
Isoja helmiä tai kuumaliimaa
Narua tai rautalankaa



Jos käytät pesuainepulloja, aloita homma erityisen huolellisella kuumavesipesulla!

Leikkaa (pienemmän) pullon pohja irti. Jätä reunoja n. 3-4cm. Leikatusta pohjasta tulee alusta, josta linnut siemeniä syövät. Viimeistele alustan reunat  turvalliksi saksilla ja tarvittaessa kuumaliimalla. Terävät reunat ja rosoiset kohdat on syytä hioa tasaisiksi, jotta linnut eivät loukkaisi itseään. Pistä pohjaan ja pulloon reiät naruille. Jätä alustaan 1-2cm reunaa reiän yläpuolelle. Kuvassa reikien paikkaa on hahmoteltu violetein rastein. Naru pujotetaan vaaleanpunaisen katkoviivan mukaisesti. Jotta alusta ei tulisi aivan pullon suuhun kiinni, kiinnitin narut sopiviin kohtiin kuumaliimalla. Näin narut eivät luisu rei'istä mielensä mukaan. Päädyinkin liimaamaan jokaisen reiän, siitä huolimatta alustani jäi pikkuisen vinoon.



Kanneksi valikoin Oivariini rasian. Hiukan sitäkin täytyi saksilla muotoilla, jotta osui sopivaksi. Kansi ei tarvitse kuin painaa pullon pohjaan ja solmia naru kiinni. Kantta en kiinnittänyt millään, se istui tuohon aika napakasti. Vähän lintulaudan vierailijoiden mukaan voi pohtia, tarvitseeko kansi kiinnikkeitä. Sitten vain tarjoilut valmiiseen automaattiin ja ulos tarjolle.



Toissapäivän paukkupakkanen piti linnut visusti piilossa. Yksikään tirppa ei vieraillut edes rasvapötköillä. Eilisen lumipyrykin vähän vähensi vierailijoita. Muutama lintu kävi syömässä, mutta karttoivat läsnäoloani. Talitiainen tuumaili hetken orapihlajapuskassa, uskaltautuuko syömään. Ei uskaltanut, lensi pois. Myös kauempana puussa jokin lintu piti lentotaukoa. Kova tuuli ja sankka lumipyry ei varmasti ollut lintujen suosima lentokeli. En siis saanut todistusaineistoa, mutta automaatilla kävi lintuja. Vinosta alustasta huolimatta automaatti on tukeva ja toimiva. Innostuin niin, että hain vanhemmiltani heti kolme pesuainepulloa lisää ja ilmotin ottavani jatkossa kaikki.

Linnunruokintapaikan tulee olla suojaisa. Itse olen laittanut kaksi rasvapötköä ja kaksi lintulautaa/automaattia omenapuihimme roikkumaan. Vieressä on jokin pensas ja orapihlaja-aita. Eikä tuonne omenapuiden oksien väliin ihan helppoa ole tähtäillä. Väittäisin, että riittävän suojaisaa on. Pitää vain itse käydä tuossa enemmän notkumassa, jotta linnut kesyyntyvät kuten viime talvenakin.

Jos itsellä ei ole käyttöä, niin miksikäs tällaista ei voisi askarrella vaikka lintuja ruokkivalle kaverille? Antaa hyvän kiertää :) Antoisia askarteluhetkiä! 

Kommentit