olohuone ilman sohvia

Näkymä makkarista päin 

meillä asutaan, sohvilla tai ilman 6/19

Ajattelin tulla esittelemään sohvattoman olohuoneemme vihdoin tännekin. Vanhoja olkkarikuvia esim. täällä. Vanhat sohvamme olivat siniset, kierrätyskeskuksesta hetken mielijohteesta aikanaan haetut. Vuoden verran pehmittelin miestäni, että josko kuitenkin pärjäisimme kokonaan ilman. Kun sitten pesin sohvat lainaamallani höyrypesurilla, ei niistä tullut kertatoisensa höyrytyksen jälkeen puhtaita. Alkoi oikein oksettaa ja sitten mieskin ymmärsi, että niistä on päästävä eroon. Vanhat sohvat, joissa ei ole pestäviä päällisiä, ovat kyllä varsinainen ongelma niin koira- kuin lapsitaloudessakin. Yök. Yleisesti ottaen sohva on muutoinkin aika hallitseva sisustuselementti, joka sisältää paljon erilaisia kemikaaleja, homeen- ja palonestoaineita ym. myrkkyjä.

Kun sohvista päästiin eroon, kiipesin yläkertaan hakemaan alas vanhan keinutuolin, sekä puisen arkun. Istumapaikoiksi sopivat myös mieheni hankkima vanha radio, sekä nahkapalli. Mummoltani olen saanut aikanaan nuo raidalliset istuintyynyt, joiden päällä voi istua lattiallakin. Istumapaikoista ei siis tule pulaa ilman sohvia ja lattiatilaakin on nyt mukavasti enemmän.
 
Näkymä eteisestä päin

Nyt kun Papukin on päässyt kiipeilyn ja kävelyn makuun, on avarampi olohuone huomattavasti aiempaa mukavampi. Pienen touhuja on helpompi seurailla, kun hän ei pääse sohvan taakse piiloon. Myös leluilla on nyt kivempi leikkiä ja keinuhevonenkin mahtui olohuoneeseen. Lelut eivät arvatenkaan kuvan ottamista kauempaa pysyneet hyllyssä ja aika moni auto siirtyi päivän aikana keittiöön. Hyllyssä kuitenkin ovat kaikki lelut, jotka Papulla on sillä hetkellä saatavilla. Rakennuspalikat saapuivat kuvanottopäivänä postiin, mutta ovat olleet jo käytössä.

Siivoamisen kannalta sohvaton olohuone on ihanan vaivaton. Jos jotain huonoakin kuitenkin, niin nuo pahuksen jatkojohdot. Olen kaavaillut olkkariin paria pientä mattoa lisää, jotta johdot saisi kokonaan piiloon. Vasta kuvien ottamisen jälkeen huomasin, että matto olikin ikään kuin pois paikaltaan. Pinkki mattomme on siksi vinossa, että se peittäisi molemmista johdoista suurimman osan. Papu ei onneksi ole näistä johdoista kiinnostunut.


Näkymä keinutuolista

Olemme onnistuneet karsimaan olohuoneesta aika paljon ylimääräistä tavaraa pois, ehkä joku huomasikin. Laatikot olisivat kuitenkin taas pienen järjestelyn tarpeessa ja arkkuunkin on eksynyt kaikenlaista. Lähinnä tavaroita eksyy kaikkialle piiloon siksi, että Papu voi viedä lompakot ja kameran muistikortit vaikkapa puuhellan tuhkaluukkuun, käsitöistä puhumattakaan. Käytön jälkeen kriittiset tavarat tulee siis vain viskattua joko mahdollisimman ylös tai laatikon turviin ja laatikot ovatkin sen näköisiä.

Yleisesti ottaen, olemme päässeet olohuoneemme sisustuksen osalta todella edullisesti. Asunnossa valmiina olivat keinutuoli ja valkoinen lipasto. Arkku ja seinähyllyt olen saanut työtoveriltani. Musta kirjahylly on pelastettu siskoltani. Keinuhevonen on mieheni isovanhemmilta ja siinä onkin jo muutama sukupolvi keinunut. Jalkalampusta kirjoitin täällä. Lehtikoppa on mieheni peruskoulussa tekemä. Nahkapalli on myös hänen mukanaan tullut ja vanhan rikkinäisen radion hän hankki rompetorilta. Kaikki viherkasvit on saatu kavereilta pistokkaista ja nurkassa lojuvat Papun vaunut ostin käytettynä.
Olohuoneemme on varsin kaukana sisustuslehdistä ja ihanteista, mutta antaa olla. Minä pidän enemmän tuunaamisesta ja korjaamisesta, sekä arvostan suuresti käytännöllisyyttä. Todennäköisesti muutaman vuoden päästä olohuoneemme on taas hiukaan erinäköinen. Minkä näköinen, niin sitä en vielä tiedä. Tavaraa haluaisin lähtökohtaisesti vähentää koko asunnostamme. Olohuone alkaa olla krääsän suhteen jo mieluisa. Ja se onkin mukavin huone myös siivota. Olohuoneessa vietämme nykyään aikaa enemmän kuin aiemmin, sillä nyt siellä mahtuu menemään ja olemaan.

Yksi tuttava ehti jo miettiä, mitä mieheni illat tekee. Kyllä, hän makasi aiemmin aika paljon sohvalla ja tiedosti itsekin asian tulleen ongelmaksi. Keinutuolissa hänen selkänsä kipeytyy nopeasti, joten se ei korvaa sohvaa. Nykyään hän laittaa iltaisin tiskit, leikkii poikansa kanssa ja väsyessään menee sänkyyn nukkumaan. Television katsominen on vähentynyt huomattavasti ja olemme molemmat paremmin läsnä toisillemme. Pelkkää posiitivista siis!

Mitä mieltä itse olet? Kuuluuko olohuoneeseen sohvat vai pärjäisikö ilman?


Kommentit

 1. Me ei juuri käytetä meidän olohuonetta, koska meillä on niin iso keittiö jonne ollaan mahdutettu yksi levitettävä sohva. 130neliötä on kahdelle ihmisille ihan hirveän paljon ja käytetäänkin oikeastaan vaan puolta taloa ja muu osa on säilytystilana. Meillä sohvat on istumapaikkana, koska keittiön maatalon penkkien lisäksi ei ole kuin yksi baarijakkara. Tykkään itse isoista elementeistä isossa tilassa, koska ne tavallaan täyttävät vähän enemmän ja pienistä elementeistä tulisi sen näköinen että on kauheasti kaikkea roinaa. Mutta teille sopii pienet elementit olkkariin, koska olohuone on pieni.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No teillä onkin mukavasti tilaa! On ihan totta että isot tilat vaativat isompia elementtejä ja silloin sohvat tulevat hyvinkin tarpeeseen :) Meilläkin on asuinneliöistä käytössä vain puolet, pelkkä alakerta siis. Neliöitä on ihan sopivasti, mutta vanhan talon pohjaratkaisun vuoksi huoneet ovat aika pieniä ja tila loppuu sen suhteen helposti kesken. Nuo pienet elementit toivat olohuoneen järjestelyyn reilusti pelivaraa :)

   Poista
 2. Teillä on kivannäköinen olkkari, mielestäni viihtyisämmän näköinen ilman sitä sohvaa. Itselle sohva on niin iso osa olkkaria ettei ilman osaisi olla. Yläkerrassa oleskelutilassa on yksi sohva, olkkarissa kaksi joista toinen koiralle. Tavallaan ne ovat sisustuselementtejä mutta kiva on sohvalla röhnätä kaksistaan ja viettää laatuaikaa <3 meillä ei sitten ole nojatuoleja tai muita istumapaikkoja ja vieraita käy kyllä usein.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) Meillä käy vieraita niin satunnaisesti, ettei heitä varten viitsi kokonaisia sohvia pitää. Istumapaikkoja - ehkä vähän epämukavampia - on nyt kuitenkin reilummin. Itse en juuri sohvalla ole aiemminkaan viihtynyt, lähinnä käsitöitä tehdessä. Vanhassa talossa on siis puolensa, sillä puuhaa riittää niin sisällä kuin ulkonakin, eikä sohvia juuri ehdi kuluttaa :D

   Poista
 3. Nätti olohuone! Meillä sohva hoitaa valitettavan paljon kotitoimiston virkaa. Kun kirjoitan, menen harvoin työpöydän ääreen, vaan istun miltei aina läppärin kanssa sohvalla, ja niinpä siihen kertyy myös paperitavaraa, jonka paikka olisi ennemminkin työpöydällä kuin sohvalla. Jos meillä olisi hyvä työtuoli ja käyttökelpoinen työpöytä, sohvan voisi omasta puolestani korvata vaikka kasalla irtotyynyjä, jotka voisivat majailla kaapissa silloin, kun kukaan ei halua istuskella. Sohvattomuus varmasti kannustaa aktiivisuuteen ja vähentää riskiä liikaan istumiseen. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Onneksi ilman sohvia ei tosiaan tarvitse olla, mikäli ei niin halua. Tiedän monia joilla sohvat ovat juurikin mainitsemallasi käytöllä. Ja onneksi on olemassa myös järkevämpiä sohvia, joihin saa esim. tavaroita piiloon ja päälliset saattavat olla pestävät. Omassa pihassa ja vanhassa tuvassa (ja nyt vielä taaperon kanssa) riittää sen verran puuhaa, että ei juuri jouten ehdi olla. Enkä siihen pystykään, ennen kuin "kaikki on valmista" :D

   Poista
 4. Hienoa että joku uskaltaa kyseenalaistaa vanhat pinttyneet käsitteet ja tavat! Meillä on soffat 2 kpl kovassa käytössä mutta sohvapöydästä luovuimme rasitteena ja käytännössä turhakkeena. Nyt on tilaa kaikilla liikkua kolhimatta itseään sekä 2-vuotiaalla leikkitilaa ja äipällä jumppatilaa. Ystäväni ei meinannut ymmärtää ratkaisuamme vaan kyseli kovasti että tarvisittekohan sohvapöytää tavaroille... Juuri siksi laitettiin pois ettei kerää sitä rojua päälleen ja sisälleen! Laskutilaksi riittää tarvittaessa pieni pyörillä oleva tarjoilupöytä ottaa keittiöstä. Karsin taannoin myös vaatekaappini sisältöä niin että kaikki vaatteeni mahtuvat nykyisin kahdelle kapeahkolle hyllylle plus pari kenkälaatikollista alusvaatteita ja sukkia. Myös lapsen kaikki vaatteet ja liinavaatteet mahtuvat purkutalosta saatuun 50-luvun pienehköön liinavaatekaappiin. Silti meillä saa tehdä reilusti karsintaa vieläkin ennenkuin tavaraähky helpottaa. Mies käyttää oikein ison kokonaisen vaatekaapin makkarista ja erillisen vaatehuoneenkin omille vaatteilleen ja tavaroilleen. Asumme 70m2 kerrostalokolmiossa. En ole himosisustaja mutta välillä tekee mieli "uudistaa" jotain kohtaa. Tykkään vanhoista puukalusteista, käsityöstä ja siitä ettei koti näytä kataloogista karanneelta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi :) Olohuoneille onkin niin monia käyttötarkoituksia, että sisutamisessa on onneksi kohtuullisesti valinnanvaraa. Kätevältä kuulostaa teidänkin olkkari!

   Poista
 5. Olen aina karttanut sohvaa huonekaluna. Ja hyvin olen ilman pärjännyt 😁

  VastaaPoista

Lähetä kommentti

viikon luetuimmat