kuivakakku voikukista



Helppo ja nopea, hieman erilainen kuivakakku syntyy ihan kotipihan antimista. Koko maan laajuisesti levinnyt voikukka on lähes joka pihasta saatavilla. Voikukka on rikkaruohona paitsi ärsyttävän elinvoimainen, myös monikäyttöinen ruokakasvi. Juurista nuppuihin asti voikukka on syötävä ja sitä kannattaa hyödyntää salaatteihin, leivän päälle ja vaikka kakkuihin. Muista kerätä puhtaalta paikalta, ei siis tienvarresta!

Itse olen kuivakakkujen suuri ystävä. Viime kesänä kokeilin ensimmäistä kertaa kuivakakkua voikukista, mutta tuolloin koostumus petti. Muokkailin hiukan ohjetta ja tällä olen onnistunut. Voikukka tuo kakkuun miedon makean maun ja ilmavan koostumuksen. Ainakin syytän voikukkaa koostumuksesta.

Omistan vain pienen kuivakakkuvuuan, joten ohjeeni on yhden munan kakkuun. Ohjetta kannattaakin suurentaa sitten sen mukaan, mihin vuokaan on leivostaan tekemässä. Voikukkia kannattaa kerätä myös koristeluun. Kukkien lisäksi myös nuppuja ja nuoria voikukan lehtiä, nam.

Kerää aluksi voikukan kukintoja ja nypi keltaiset terälehdet irti. Vihreä kantapala ei ole haitallinen, joten ei huolta, jos niitä eksyy mukaan. Terälehdet voi myös leikata irti, mikäli nyppäily ei houkuttele. Nyppimisen jälkeen terälehdet kannattaa huuhdella ötököistä. Makuasia toki tämäkin, heti monipuolisempi kakku on vatkaa pari koppakuoriaista sekaan. Varsinaisen ohjeen pariin päästään, kun voikukka osuus on valmis.

Tarvitset

2dl voikukkaa
1 kananmuna
1dl jauhoja (itse käytin peruna- ja vehnäjauhoja)
n. ½tl leivinjauhetta
1tl vaniljasokeria
3/4dl sokeria
½dl ruokaöljyä

Vatkaa sokeri ja muna vaahdoksi. Lisää kuivat aineet joukkoon huolellisesti sekoittaen. Lorauta sekaan lopuksi öljy. Voitele vuoka ja kaada taikina siihen. Paista 200 asteessa noin 25min. 

HUOM Käytin pikkuvuokaa ja pöytäuunia kypsentämiseen, lämpötila ja kypsymisaika voivat vaihdella vähän uunikohtaisesti.

Muista ottaa valmis kakku uunista ennen palamista. Sitten vain herkuttelemaan!

Kommentit

Lähetä kommentti