kaalit koetuksella

 
Tilasin siemeniä jo helmikuun alussa. Maaliskuun alkupuolella kylvin lehti- ja parsakaalin. Käytin taloudesta löytyneitä muovirasioita kylvämiseen. Jälkikäteen tajusin, että potit olisivat olleet järkevämpi ratkaisu. Etenkin lehtikaali lähti kasvamaan vikkelään ja reilu viikon päästä pienet taimet olivat ahtaalla. Koulinkin taimet  ahtauden vuoksi vähän turhan ajoissa omiin purkkeihin.

Koska en ollut aikeissa koulia vielä, ei minulla ollut uusia taimiruukkuja. Käytin siis vanhat ja jatkoin vessapaperihylsyillä ja kananmunakennoilla. Vain murto-osan sain istutettua omiin purkkeihinsa ja sitten tila vain loppui. Iso osa hyvin alkuun lähteneistä taimista meni hukkaan. Harmittaa vietävästi. Hyvin suunniteltu olisi puoliksi tehty. Toistaiseksi ainakin lehtikaali näyttää selvinneen siirrosta.

 

Jotta liian helpolla ei pääsisi, yrttiostoksilta mukaan saatu "banaanikärpänen" olikin harsosääski. Tämä pahainen on levittäytynyt talouden joka ikiseen kukkapurkkiin, mukaanlukien taimet. Harsosääski munii multaan ja toukat syövät kasvusolukkoa ja hiusjuuria. Tosi kiva... Parsakaalit näyttävätkin jo melko huonoilta. Tosin pitkät hontelot taimet eivät sovi munakennoon. Siirrän hengissä olevat parsakaalit mitä pikimmiten vessapaperihylsyihin.

Harsosääskiä varten täytyy hankkia kärpäspaperia. Noita pahasia kun lentelee nyt ympäri taloa. Toukkia varten lykkäsin joka purkkiin perunan palat. Sen pitäisi houkutella toukat ja illalla palan voi heittää roskiin. Varmaan perunatouhua jatkuukin jonkin aikaa, sillä purkkejakin on päälle parikymmentä. Harsosääski vaikuttaa tehokkaasti leviävältä ja lisääntyvältä ötökältä.

Valkosipulit ovat kohta kylvövalmiita. Ajattelin kokeilla istutusta ikkunalaudalle ja siirtää ulos. Oikeasti valkosipuli pitäisi kylvää ulos kuulemma syksyllä? Onneksi onnistuin yrttien kanssa ja muitakin istutuksia on tulossa. Yritän olla toiveikas vielä kaalienkin suhteen, vaikka sato jäisikin pieneksi. Lehtikaali on ollut sinnikäs ja kurkottaa edelleen aurinkoa kohti. Ehkä peli ei ole vielä menetetty.

Hyvää pääsiäisen aikaa ja alkanutta huhtikuuta!

P.S. Meidän pihassa on lunta vielä puoli metriä. Saakohan punajuuret ja palsternakat maahan ennen vappua tai edes juhannusta?

Kommentit

  1. No voi että! Olen huomannut taimien siirtelemisen ja siten vaurioiden minimoimisen kannalta parhaaksi kylvää vain siemen tai muutaman vessapaperihylsyyn. Ei tarvitse pahemmin koulia. Niissä on korkeussuunnassa runsaasti tilaa kasvattaa juuria, ja vasta kun juuret tulevat pohjasta esiin, pitää siirtää isompaan astiaan.

    Harsosääsket ovat tosi ärsyttäviä. En yleensä ole vaivautunut näkemään niiden torjumisen eteen kauheasti vaivaa, mutta silloin, kun niitä alkaa esiintyä hurjan tiheästi, on kärpäspaperin aika.

    Mutta hei, meilläkin aika usein taimet vaikuttavat aluksi tosi kituliailta, mutta kyllä ne siitä sitten useimmiten kohenevat kevään tai viimeistäänkin kesän edetessä! Elämä voittaa niin sanotusti. :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo olin jo kylvänyt nuo kun löysin sen hylsyohjeen :D sais tosiaan vähän tukea honteloille varsille ja ei tarvitsisi kaikkia siemeniä tuupata ahtaaseen. Taidan varmuuden vuoksi kylvää vielä uuden erän ja yrittää pelastaa nykyisetkin.

      Meillä harsosääskiä parveilee nyt ihan joka huoneessa, vaikka makkarissakin on vain yksi kasvi. Taimia sumutellessa sääskiä pöllähtää ihan mustana pilvenä. Muutama ei haittaa, mutta sen verran on vähän liikaa...

      Kevät osaa yllättää, ehkä joku taimi lähtee nousuun! :D

      Poista
  2. Kaaliparat kun heitä noin koetellaan… :-)

    VastaaPoista
  3. Valkosipulista sen verran kun itse tiedän (appiukko kasvattaa), että kyllä sen voi keväälläkin lykätä maahan, niin täälläkin tehdään. Anoppilassa tosin kasvaa niitä jo nyt sisälläkin, kun piti vähän kokeilla kuinka mikäkin laji kasvaa.
    Syksyllä istuttaminen on aina vähän seuraavasta keväästä kiinni, yhtenä syksynä kun istutettiin ja seuraavana keväänä pellolla makasi vesi monta päivää niin koko valkosipuli sato tuhoutui :/
    Mutta kyllä meillä joka kevät laitetaan valkosipulit kasvimaahan ja syskyllä ne kerätään.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti