keittiön yrtit ja olkkarin vihreät


Nyt minulla on kuvat, joten voin viimein vuotaa viherpiipertäjä ajatukseni tänne! Olen sentään jotain saanut aikaiseksikin, Plantagenissa kiertämisen lisäksi. Plantagenin yrttivalikoima oli suuri pettymys ja sieltä saatiin mukaan myös joitain banaanikärpäsen tapaisia lentäjiä. Narsisseista vain yksi puhkesi kukkaan ja sen jälkeen koko nippu kuoli. Narsissi on ainakin aiemmin ollut vaikea tappaa..?


Pieni muratti iski silmään ja en millään voinut jättää sitä kauppaan. Kotona hyllyt ovat kovin korkealla ja halusin muratin näkyvämmälle paikalle. Olin muutenkin ajatellut sisälle amppeleita, jolloin tasoja ei tarvitsisi lisää ja edellisiäkin tasoja saisi tyhjemmiksi (helpottaisi pölyjen pyyhintää). Amppelinarut maksavat kuitenkin ihan tosi paljon, sillä "nehän vain solmitaan". Tein itse ja säästin, mutta ärsyynnyin ja kiukustuin monen tunnin naruleikin jälkeen. Ehkä toinen on jo helpompi?

Amppeliviritys onnistui ensimmäiseksi kuitenkin ihan kohtalaisen hyvin. Tosin peltipurkki jäi keikkumaan vähän vinoon. Vanhassa talosssa mikään ei ole suorassa, joten yksi vino amppeli istuu sarjaan hyvin. Ehkä se tippuu vielä jonkun sohvalla istujan päähän?

Mullat vaihtelin joka purkkiin jokunen viikko sitten. Kultaköynnös oli tehnyt kivasti uusia alkuja, joten jaoin sen kolmeen eri purkkiin. Pääsivät hyllyn päälle kellon kaveriksi. Juoruat jaoin myös, mutta sairaalareissun aikana ne olivat jääneet vaille hoitoa ja kuolleet. Jogurttipurkkeihin istutin kaksi pientä alkua toiveena saada niistä äitienpäivälahjat, mutta vähän heikolta näyttää.

Radion päälle pääsivät tulilatva, onnenbambu ja ananskukka. Tulilatva alkaa näyttää vähän heikolta. Se on kukkinut kahdesti ja kasvoi talven aikana valtavasti mittaa. Leikkasin ja harventelin sitä hiukan, kuten viime talvenakin. Nyt se näyttää aika karulta. Jos nuppuja ei ala kevään mittaa näkyä, pitänee tuon suhteen heittää hanskat tiskiin.

Onnenbambu alkaa olla sellaisissa mitoissa, että tarvitsisi kiiresti lattiapaikan. Nyt olohuoneessa on tosin säilöttynä pinnasänky, vaunut, sitteri... Lattiatila bambun nurkasta on siis käytössä ja täynnä, toistaiseksi. Bambu onkin kasvanut melkoisesti mittaa, vaikka siirsin sen kesällä olohuoneeseen (pimein huone) ja vähän unohdin kastellakin. Kovin vahvaa jurakkoa bambu ei ollut kasvattanut ja varmaan sen vuoksi se kenottaa vinossa.

Sain kesällä syntymäpäivälahjaksi ananaskukan. Se kukki monta kuukautta, jonka jälkeen kuihtui ja menetti värinsä. Mullan vaihtojen yhteydessä olin heittämässä sen roskiin. Kukka oli kuitenkin tehnyt tukevan uuden alun, jonka istutin uuteen purkkiin. Toiveikkaana odotellaan, saadaanko tuokin ihan kukkimaan. Helppohoitoinen tuo kaikkien ohjeiden mukaan on, joten ehkä minäkin onnistun.



Helmikuun loppupuoliskolla (kovilla pakkasilla) kävin vääntelemässä pihapuskista vähän kaikenlaisia risuja. Koivua ja pajua tarttui mukaan omenapuunoksien lisäksi. Joku eläin käykin omenapuun oksia syömässä. Rusakoita menee yöaikaan paljon, mutta ymmärtääkseni ne eivät kiipeä puuhun tai yllä kovin korkealle. Peura yltäisi, mutta niitä en ole pihassa nähnyt. Eivät toki keskellä päivää tulisikaan, mutta melko lähelle uskaltautuvat, jos ovat yöllä käyneet.

Risukimppu sopi oivallisesti Riihimäen lasipurkkiin ja mahtui olohuoneen tuolille. Sairaalaviikon aikana kimpussa oli hiirenkorvia, pajunkissoja ja omenapuukin puski vihreää. Tarkoitus olisi jakaa risut useampaan maljakkoon, jolloin keittiön pöytäänkin riittäisi kevättä.



Keittiön yrteille kuuluu hyvää, yllätin itseni. Mäkimeirami on pysynyt hengissä ja mintut ovat tehneet uusia alkuja. Kumpikin tuoksuu sopivasti ja kuitenkin tunnistettavasti. Myös kylvämäni persiljat ovat tehneet pieniä alkuja. Vielä haluaisin istuttaa basilikat ikkunalaudalle, sillä ne onnistuivat viime vuonnakin. Mäkimeiramihan on oregano ja sen ajattelin kuivata. Mutta kuivataanko tuosta koko kasvi vai pelkät lehdet? Minttua voi kuulemma pakastaakin ja niin ajattelin menetellä. Lehdet pussiin ja pakkaseen käyttöä odottamaan. Pidän mintun mausta ja tuoksusta, mutta pitää hiukan selvittää, mihin käyttäisin sitä ruuanlaitossa. Mielenkiintoa olisi toki tehdä tee itse, mutta ehkä tälle keväälle en ahnehdi niin paljon.

Ehdin kantaa ämpärit, istutuslaatikon, multa-kakkaseoksen ja multapussit alakertaan. Kasa odottelee keittiön nurkassa edelleen, sillä kesken mullan levittelyn lähdimmekin sairaalaan. Toistaiseksi siementen kylväminen on vielä jäissä, mutta jospa tällä viikolla saisi ensimmäiset kylvettyä. Olen säästänyt kaikki mahdolliset purkit, nyt myös jogurtti- ja maitopurkit, sekä vessapaperirullat. Ihan niin paljon en taida tarvita, mutta kaiken varalta...

Lehtikaali, palsternakka, punajuuri ja parsakaali odottavat kylvämistä vielä pusseissaan. Pitkän selailun ja pohtimisen jälkeen päädyin näihin. Hain kestäviä ja helpomman puoleisia kasveja, joista onnistuisi saada satoakin. Punajuuri on minulle täysin uusi tuttavuus. Toivottavasti ehdin ajoissa esikasvattaa nuo ja laatikkoviljelmät onnistuisivat paremmin kuin viime vuonna. Jos ei onnistu, niin suotakoon tälle vuotta pieni puutarhan laiminlyönti :)

Millaisia kylvösuunnitelmia sulla on? Joko kaikki on kylvetty ja istutettu, vai vieläkö joku lajike odottaa?

Kommentit

  1. Tosi mukava postaus! :) Hauska amppeliprojekti - lopputulos on ihan nätti vaikka vähän vino. Samaa mieltä naruamppeleiden hinnoista, ja niissä ärsyttää sekin, että kotimaisia tai edes EU:ssa tehtyjä on tosi vaikea löytää.

    Meillä kylvösuunnitelmat pyörähtivät eteenpäin viikonloppuna, mutta vielä ei olla ehditty kylvää muuta kuin kukkasipulit. :D Paljon hyötykasveja olisi tarkoitus laittaa sekä parvekkeelle että viljelylaatikoihin. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :) Joo solmut eivät olleetkaan ihan niin simppeleitä, kuin ajattelin. Siitä huolimatta amppelinarut ovat ihan ryöstöhintaisia, puhumattakaan hämärästä alkuperästä.

      Pistelehän sitten istutuksista ja kylvöistä taas blogiin, kiva seurata mitä muut laittavat :)

      Poista
  2. Mä en ole vielä aloittanut, täytyisi tässä tämän viikon aikana saada tomaatin siemenet purkkeihinsa kasvamaan. Täälläpäin on ollut todella huono valikoima siementen suhteen tai ylipäätään kaiken suhteen, ja tomaatit oli ainoat hyödylliset jotka löysin.
    Toisaalta en tiedän kuinka paljon sitä kannattaa nyt kylvää, jos kesällä on tiedossa taas muutto, toivon toisaalta että olisi tiedossa muutto vaikka juuri tähänki muutettiin. Mutta tiedossa olisi aivan ihana omakotitalo metsän reunassa <3

    VastaaPoista

Lähetä kommentti