tunkioliero - ekokodin halutuin lemmikki


Kertyykö kotonasi biojätettä? Onko kompostori liian suuri investointi tai bokashi turhan työläs? Vai laitatko ruuan roskiin koska biojätteen keräyspiste on liian kaukana? Entä haluaisitko huonekasveillesi takuulla kaikella tavalla hyvää multaa? Olisiko kiinnostusta pieneen omavaraisuuteen? Toivoiko lapsi taas jotain lemmikkiä omakseen? Olette ehkä kaikki allergisia kaikille kotieläimille?  Entäpä rahallinen puoli, kiinnostaako säästäminen niin askelissa kuin kukkarossa sen mullan suhteen?

Sama se, mitä mihinkäkin vastasit, mutta jos kotonasi ei ole matokompostia, tilanne on syytä korjata. Kaikkeen edelliseen loistava lopputulos saadaan tunkiolieroilla.

Tämä veikeä liero on latinaksi Eisenia fetida ja tietysti tavan kastemadon serkku. Tunkioliero syö niin kasviperäiset biojätteet, kuin kuolleet viherkasvitkin. Palkkioksi tunkiolierojen asumuksesta saa sitten valmista, muhevaa multaa. Viimeisen vuoden aikana olen ostanut kukkamultaa vain yhden pikkupussin. Lierot eivät pitkällä tähtäimellä voi elää pelkästään omassa ulosteessaan, vaan asumukseen on silloin tällöin lisättävä muuta multaa. Ulkoakin multaa voi kerätä, mutta pienten kutsumattomien vieraiden vuoksi se kannattaa pakastaa ennen lieroille laittamista.


Tietoisku lieroista


"Tunkioliero eli kompostiliero (Eisenia fetida) on maa-aineksen pintakerroksessa elävä tummanpunainen, hieman raidoittunut mato. Se on yleinen ja tärkeä eloperäisen jätteen hajottaja ja humusaineksen tuottaja...
....Tunkiolieroja viljellään kaupallisiin tarkoituksiin syöteiksi kalastukseen, lemmikkien ravinnoksi ja kotipuutarhureiden matokomposteihin. Tunkiolieroja on käytetty myös maanparannukseen ja maa-aineksen puhdistukseen. Öljyisen maan puhdistamista tunkiolierojen avulla on kokeiltu hyvin tuloksin."




Matokompostin perustaminen


Lierot tarvitsevat asuinpaikakseen vähintään 10l ämpärin, pienemmässä on turha yrittää kompostoida. Hiukan biojätteidesi määrästäkin riippuu kompostin koko, sillä madot lisääntyvät siten, että mahtuvat asumaan. Ämpäri ei siis räjähdä madoista, vaan lisääntyminen lakkaa/hidastuu. Itselläni on kaksi 30l astiaa ja olen alkanut harkita kolmatta. Pitäydyn mieluummin useammassa pienemmässä astiassa, kuin isossa saavissa, sillä joudun silloin tällöin siirtelemään matoastioita.

Astian pohjalle voi laittaa sanomalehteä tai kananmunakennon palasia suurinta kosteutta imemään. Lopuksi lisätään multaa ja asukkaat valmiin kompostiaineksen kera. Komposti tulee pitää kosteana, sillä kuivassa madot kuolevat. Päivittäinen sumuttelu riittää pääsääntöisesti hyvin. Lämpötilan vaihteluja lierot sietävät kohtalaisesti. Alhaisin lämpötila, jossa lierot ovat hetkittäin olleet, on +10 astetta. Kompostitoiminta tietysti hidastuu. Optimaalisin lämpötila lienee +15-22 asteen paikkeilla.

Tunkiolierot ovat kaikkiruokaisia. Niiden syömätahti on kuitenkin rajallinen, joten suuret kerta-annokset saattavat päästä homehtumaan. Homehtumista hillitsevät pienemmän annokset, jätteen pilkkominen, sekä tietysti jätteen peittäminen mullalla. Matojen syömätahti selviää kokeilemalla ja kompostin pinnan homehtumisesta on helppo kehittyä.


Ruokaa lieroille

Vaikka tunkioliero syökin käytännössä kaiken vegaanisen ruuan, kannattaa sille jättää tarjoamatta papumuhennos ja erilaiset jugurttivalmisteet. Ensisijainen syy on se, että edellä mainitut ja vastaavat pilaantuvat sellaisenaan nopeammin, kuin minä madot ehtivät syödä. Mausteinen ruoka ei ole ylipäänsä millekään eläimelle hyväksi. Kahvinporoista löytyy vähän kahdenlaista tietoa, mutta itse olen jättänyt ne antamatta. Tunkioliero ei kuitenkaan syö kahvinporoja tai -papuja, sen verran kokeilin. Kannattaa siis jemmata kuivat kahvinporot muutoin, ja lisätä ne valmiin mullan sekaan - samoin jauhetut kananmunankuoret.

Tunkioliero syö kaikkien kasvisten kuoret, siemeniä, yrttien jämät multineen, viherkasvien nuupahtaneet osat,vanhentuneet kuivaelintarvikkeet (hiutaleet, leseet ym.),nahistuneet tai ylikypsät hedelmät ja kasvikset, vihertyneet perunat jne. Melko tavanomaista keittiöissä syntyvää biojätettä. Suurten biojätemäärien osuessa kohdalle, kannattaa pakastaa sopivia annoksia matoja varten. Kulutamme talviaikaan itse esim. satsumia niin runsaasti, että madot eivät millään selviä ämpärillisestä kuoria niin nopeasti, kuin tarvitsisi. Vastaavasti taas kesällä biojätettä tulee niin vähän, että ilman pakastettuja annoksia madot näkisivät nälkää. vanhentuneet kuivaelintarvikkeet (hiutaleet, leseet ym.)

Meillä biojäte jakaantuu niin että eläinperäinen jäte (useimmiten kalannahka ja jugurtti- tai piimäpurkkien loput) saa koira, suurimman osan kasviperäisestä jätteestä kanit. Kaneille ei kuitenkaan voi antaa esim. sipuleita tai appelsiinin kuoria, saati viherkasveja, joten ne menevät automaattisesti lieroille.

Kohtaamani ongelmat

Home oli alkujaan vähän riesa, mutta harjoittelemalla oppii. Matoyhdyskunta alkaa kotiutumisensa jälkeen toimia täydellä teholla vasta muutaman kuukauden kuluttua. Älä siis lataa koko astiaa täyteen biojätettä, vaikka peittäisitkin sen mullalla. Mikäli tarjoaa erityisen kosteaa ruokaa, esim. hedelmät, kannattaa tarjoilut pilkkoa valmiiksi ja antaa vaikka päivän verran kuivahtaa. Mikäli hometta ilmaantuu, siivotaan homeinen kohta pois ja sen jälkeen voidaan sumuttaa terraarioon kanelilla maustettua vettä. 

Kutsumattomat vieraat olivat jotain pieniä vaaleita kärpäsiä, jotka tulivat kaupan yrttimullan mukana. Tämän jälkeen olen käyttänyt niin ulkoa tuodun, kuin kaupastakin saapuneet multapaakut pakastimen kautta. Tappelin kärpästen kanssa melko pitkään ja lopulta turvauduin kylvettämään niiden valtaaman nurkan soodaetikalla. Kärpäset hävisivät, madot selvisivät, sillä olin ne ruualla houkutellut edeltävänä päivänä toiseen päätyyn.

Liika kuivuus tai kosteus oli alkujaan vähän hakusessa. Matoja ei saa hukuttaa, mutta kuivassa mullassa ne eivät sinnittele kovinkaan kauan. Kannattaa sumutella astia päivittäin ja samalla seurata ja havainnoida kosteustilannetta. Pääsääntöisesti riittää, että multa tuntuu käteen kostealta. Mikäli multa kuitenkin pääsee kuivahtamaan, ei pinnan sumuttelu tietenkään riitä. Tällöin kannattaa rauhaksiin kaataa pullosta vettä, jotta multa kastuu oikeasti.

Mistä näitä lieroja sitten saa? Kiteen mato ja multa toimittaa starttipaketteja matkahuollon kautta. Heiltä on saatavilla myös isompi matokompostori, sekä hyvät ohjeet alkuun pääsemiseen. Palvelu oli hyvää ja toimitus nopea, joten suosittelen. Toki jos tunnet jonkun, jolla on matokomposti, voit kysyä saisiko hänen lierojengistään istutettua pienen satsin eri astiaan.

Iloisia hetkiä mullan kaivelun, kompostoinnin ja lieroharrastukseen tutustumisen kanssa!

Kommentit

  1. Kiitos hyvin havannoivasta tekstistä! Kas kummaa, meidänkin tuvannurkkaan on ilmestynyt matokompostori. Tulee kuulemma maailman parasta multaa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pahoittelut vastauksen viivästymisestä. Tosi kiva kuulla, että teilläkin on matokomposti! Itse olen ollut näiden tuottamaan multaan kyllä hyvin tyytyväinen :)

      Poista

Lähetä kommentti