heviosasto kotiin, miten?

Kestohevipussien lisäksi, olen miettinyt hedelmien ja vihannesten oikeaoppisempaa säilytystä. Missä lämpötilassa maku ja väri pysyvät parhaiten? Mitä vihanneksia ei kannata laittaa vierekkäin? Miten päärynä säilyisi parhaiten? Miten vihannekset ja hedelmät olisivat poissa tieltä, samalla näkyvillä ja helposti käden ulottuvilla?

Kysymystulva ja pilaantuneet hedelmät ovat vaivanneet minua niin, että tulivat uniin asti. Olen kai onnekas, kun alitajuinen stressini koostuu hedelmien säilytyksestä? Jonkinlainen visio päähäni oli jo muodostunut, mutta inspiraatiota hain vielä Pinterestistä. Pari kiehtovaa suosikkia upotin tähänkin postaukseen. Selvitin myös säilytyslämpötilat täältä.

Lämpötilat meillä tavattaviin hevi tuotteisiin






Minun puolestani lämpötiloissa saa olla hiukan liukumavaraa, sillä tuon mukaan olen säilyttänyt kaikki tähänkin mennessä päin mäntyä. Säilytän jatkossa enemmän kohti oikeaa, mutta kuitenkin meille sopivasti. Sen vuoksi värikoodasin lämpötilat ja hevit. Jääkaappiin laitan jatkossa edelleen perunat ja kurkun.

Eteisessä oleva rappukaappimme on melko viileä. Se on aikanaan ollut talon kylmäkaappi, aikana ennen jääkaappeja. Rappukaappiin pääsevät siis sinisen värikoodin saaneet, kaikki omiin pusseihinsa.  Myös appelsiinit siirtyvät rappukaappiin. Ahkera veisi tietysti kellariin asti, joka sekin löytyy. Se ei toistaiseksi ole mahdollista, sillä kellarissa asui vielä viime viikolla kani. Loppuviimein emme myöskään säilytä vihanneksia niin suuria määriä, että kellaria tarvittaisiin.

Keittiön puolelle jäisivät banaanit, paprika ja tomaatti. Paprika ja tomaatti saavat pienet korit ruokapöydän päätyyn. Banaanit saavat olla siinä mihin satun ne kotiin tullessa laskemaan, sillä ne on äkkiä syöty.

Alustavasti olen ajatellut virkata keittiöön yhden säilytyskorin ja kaksi pussia. Rappukaappiin olin laskelmoinut kaksi koria ja kolme pussia. Kaikkia laatujahan meillä ei ole kerralla, joten jokaiselle ei siksi tarvita omaa lokeroa. Kunhan saan säilytysratkaisuni valmiiksi ja toteutettua, aivan taatusti postaan siitä myös tänne teille :)


Mitkä hedelmät ja vihannekset on sun suosikkeja? Miten teillä säilytetään hevi tuotteita?


Kommentit

  1. Noi korit seinällä olisi tosi hyvät, nyt kaikki on työnnettynä kaappiin missä pilaantuvat extra nopeasti. Koreihin ei pääsisi edes banaaninhimoiset koirat käsiksi :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mulla kans pilaantuu kaikki tosi herkästi kun ovat kaikki hedelmäkorissa kasalla tai jossain jääkaapin perällä :D vähän ärsyttää, kun parissa päivässä kaikki on muuttunut etovan näköiseksi.

      Poista
  2. En ole oikeastaan koskaan pahemmin pohtinut tätä asiaa - tungen vaan suurimman osan vihanneksista jääkaapin vihanneslokeroon ja hedelmät jätän pöydälle koriin - mutta ihan totta turiset kyllä. Itse syön lähinnä erilaisia salaatteja, yrttejä, kurkkua, banaaneja, omenoita, persikoita ja joitain satunnaisia "erikoishedelmiä" (kuten persimon ja granaattiomena), kun olen miltei kaikille muille hedelmille ja vihanneksille allerginen. Olisi kyllä jees, jos voisi esim. ostaa isomman banaanitertun kerralla ilman, että ne pilaantuvat ennen kuin niitä ehtii syödä. Normaalisti ostan vain niin pienen erän kerralla, että ehdin syödä ennen kuin pilaantuu, mutta se sitten edellyttää jatkuvaa kaupassa ramppaamista, mikä on vähän mälsää tietysti. :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meiltä on kauppaan sen verran matkaa, että "kaikkea" tulee ostettua kerralla isompi erä. Leipää ja lihaa voi pakastaa, kasviksia oikein ei :D Ja tuntuu että pilaantuvat samantien, mikä on tietysti ikävää hävikkiä joka suhteessa.

      Poista
  3. Minä säilytän banaanit jääkaapissa, tykkään kun ovat vähän viileitä eikä ole mustia pilkkuja. Myös kurkut ja tomaatit löytyy samalta hyllyltä. Tulee syötyä paremmin kun ovat näkyvissä eikä tulisi hävikkiä. Meillä on kaksi ihmistä, joutuu kyllä pari kertaa viikossa ostamaan hevi-osastoa :) en oikeastaan ikinä ole säilyttänyt hedelmiä pöydällä, tuntuu että ne pilaantuu nopeammin kun leivinuunia lämmitetään ja keittiö on siksi aika lämmin aina :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo leivinuuni meilläkin on kyllä vihoviimenen hedelmien kaveri :D Tuon säilytyslinkkini mukaan banaani harmaantuu ja menettää makunsa jääkaapissa. En tiedä, kun en säilytä jääkaapissa. Tomaatti ja kurkku reagoivat etyleenin vuoksi toisiinsa, tomaatti vettyy ja kurkku kellastuu ja muuttuu kitkeräksi. Olen aiemmin säilyttänyt nämä ihan kiinni toisissaan, mutta en enää. Nyt kun selvisi, mistä huono maku ja vettyminen todennäköisesti johtuvat.

      Poista
    2. Voiskohan muuten jääkaapin lämpötilakin vaikuttaa, mä en ole ikinä huomannut mainitsemiasi elkeitä :) tomaatit ja kurkut on maukkaita ja terhakoita. Tosin syön ne aika äkkiä enkä ole ikinä maistanut vettymistä tai kitkeryyttä. Tai sitten en vaan tiedä paremmasta :D mulla on aika viileä jääkaappi ja lasihyllyt, säilytän kaiken hieman erillään toisistaan ja jääkaappi on muutenkin aika väljä aina.

      Poista
    3. Lämpötila varmasti vaikuttaa kyllä :) Ja meillä tuntuu että jääkaappi on välillä ahdas, jonka vuoksi kurkku ja tomaatti ovat ihan kosketuksissa :D ja kun ostetaan aina isompi satsi, niin ehtivät siellä kyllä sen aikaa ollakin, että reagoivatkin toisiinsa. Ei varmasti muutamassa päivässä tapahdu mitään häiritsevää :)

      Poista

Lähetä kommentti