löytö metsälenkiltä


Olen minä metsistä kaikenlaista löytäny, myös eläinten luita ja raatoja. Mutta tämä oli kyllä paras löytö kaikista, enkä malta olla sitä esittelemättä. Iltapimeässä lumisateessa käytiin koirien kanssa nopea iltalenkki. Tuttuun tapaan lähdimme ilman hihnoja lähimetsään pikku pyörähdykselle. Luppunen jäi paluumatkalla jälkeen, mutta tuli kutsun kuultuaan. Otsalampulla näin, että jokin löytö roikkui koiran suusta. Luppunen luovutti saaliinsa hienosti, mutta pimeässä en nähnyt tutkia tarpeeksi. Siispä kannoin löydön kotiin, meidän pesuhuoneeseen suihkuttelun alle.

Pienen savikerroksen alta paljastuikin selkäranka kylkiluineen, sekä takajalat. Vau, nikamissa ja nivelissä oli vielä kudostakin jäljellä! Kertakäyttöhanskoilla luurankoa uskalta vähän käännellä ja asetella kuviin. Ranka oli miltei käsivarteni mittainen, hieman yli 30cm pitkää. Toisessa takajalassa oli käpälä ja varpaat tallessa. Jäniksen luurangoksi tämä olisi vähän isohkon puoleinen, joten päädyin rusakon rankaan.

Mielenkiintoista olisi tietää, kauanko ranka on ollu lenkkipolkumme varrella. Löytö tehtiin noin 200m päässä pihasta. Kuljemme siitä kuitenkin päivittäin ja koira löysi tuon vasta kun päällä oli luntakin. Mihin rusakko on kuollut tai kuka sen on tappanut? Miten se on säilynyt noin hyvin, sillä usein eläimet pistelevät pienet luutkin poskeensa. Vaikuttaako maaperä säilyvyyteen? Paljon mieltä kutkuttavia kysymyksiä. Nyt ranka on takaisin heitettynä metsään ja vain kuvat muistoina. Etsinnöistä huolimatta emme löytäneet samalta paikalta muita osia, vaikka kallo olisi ollut kiinnostava löytää.

Kommentit

  1. Meidän koirat on löytäneet pari kertaa peuransarvet, ne kannettiin yhteistuumiin kotiin asti. :)

    VastaaPoista

Lähetä kommentti