arasalon linnavuori

"Lähikylien turvapaikka esihistoriallisina vainoaikoina yli tuhat vuotta sitten... Wiel on haavat hartioissa mennehissä melskehissä suurilla sotamäillä miesten tappotantereilla"

Niin luki paikan opastaulussa. Arasalon linnavuori sai huomioni Kari Kangasharjun kirjassa Virtojen valtiaat. Tapahtumamiljoo olisi siis oikeasti olemassa ja vielä melko lähellä, Ikaalisissa. Arasalon linnavuori on ollut aikanaan saari, veden laskettua sinne pääsee nykyään maita myöden. Karttaa katsellessa ja huipulle kiivetessä ei ole vaikea uskoa historiaa saaresta. Tutkimuksissa 1900-luvun alussa Arasalosta on löytynyt kivikauteen viittaavia jäänteitä, sekä yksi rautainen viikinkiajan sotakirves. Mielikuvitus pääsee kyllä vauhtiin kivivallien jäänteitä tutkiessa ja kallioilla kiipeillessä.

Paikka on melko tuntematon (suppeasti tietoa netissä) ja vähän käytetty. Alue on rauhoitettu, joten leiriytyä ei saa, eikä kerätä ympäristöstä mitään. Joskus tallattu polku oli paikoin vähän katoileva, eikä se näyttänyt enää kovin käytetyltä. Kallioinen rinne oli melkoisen mielenkiintoinen kulkea edestakaisin, ehkä nyt raskaana pitäisi skipata tuollaiset ja malttaa vain katsella. Selkä kipuili jälkikäteen melkoisesti, siitä selvisin, mutta nyt olen jälleen flunssassa.

Kuvatunnelmiin siis.
   

Kommentit