suunnitelmia puutarhaan



Ulkona paukkuvat talven kovimmat pakkaset, mikäs sen parempi hetki suunnitella puutarhaa. Talven ystävänä yllätyin itsestäni, sillä odotan lumien sulamista kuin kuuta nousevaa. Haluaisin jo päästä kevättöihin! Onneksi sisällä voi kasvattaa yrttejä ja esikasvattaa kesän muita herkkuja. Tänä vuonna suunnittelen tarkemmin ja realistisemmin, sillä viime kesänä pihan huolto meni ihan harakoille.

Pihassamme on jo
2 omenapuuta
2 jättivadelman taimea
2 karviaispensasta
2 punaviinimarjapensasta
1 laatikossa raparperia
1 laatikossa ruohosipulia
Mansikantaimet jos selvisivät talvesta...
Villiyrtteinä mm. nokkosta, voikukkaa, horsmaa jne.

Lahopuutarhan laatikoihin istutan
- palsternakkaa
- lehtikaalia
- punajuurta
- parsakaalia

Vanhalla mansikkamaalla kasvatan
- perunaa
- valkosipulia




Yritin kaivella nettiä ja valikoida mahdollisimman vaatimattomia ja helppohoitoisia ruokakasveja. Olen pienestäkin sadosta hyvin onnellinen. Viime kesän suurin ongelma olivat runsaat rikkakasvit, sekä kotilot. Keväällä onkin niiden suhteen alettava heti tositoimiin maanmuokkauksella ja muulla. Kaapissa on nyt myös etanaraetta ja rikkakasvintorjunta-ainetta. Laatikkoviljely on suuri helpotus, mutta niihinkin kotilot kyllä löysivät tiensä.

Tontilta olisi tarkoitus kaataa muutamat isot kuuset ja koivut, jotta piha kuivuisi nopeammin. Alapihalla seisoi vesi viime keväänä aika kauan, sillä aurinko ei juuri pääse sinne paistamaan. Pieni auringonpaiste ei olisi myöskään kasvimaapuuhien suhteen haitaksi. Risuaitaa jatkamme kun maa on sulanut, viime kesänä aika ja aitatolpat loppuivat kesken. Itse risua kyllä riittää.

Keittiöön onkin ilmestynyt jo muutamia yrttejä kasvamaan. Huonekasveille vaihdoin mullat ja muutoinkin vähän sisustin kasveilla. Sisätilan kasveista lisää myöhemmin. Alla muutama kysymys lukijoille!

Voiko valkosipulia kasvattaa sisällä? Suosituksia ikkunalaudalla kasvatettaviin yrtteihin?

Kommentit

  1. Kuulostaapa ihanalta :-) Itsekin haluaisin oman puutarhan, mutta sitä saa odottaa siihen asti, että oman talon ostaa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tsekkaappa lähiseudun siirtolapuutarhat, jos pääsisit sellaisella alkuun :)

      Poista
  2. Ihana postaus! Odotan niin ikään kevättä innolla etenkin juuri puutarhatöiden takia. :) Mun käsitys valkosipulin kasvattamisesta on aika suppeasti sellainen, että touhu on tosi vaikeaa. En ole kertaakaan onnistunut. (Tosin olen yrittänyt vasta kolmena kesänä.) En osaa siis antaa mitään hyviä vinkkejä, kun omat metodini eivät ole toimineet. :D Ikkunalautayrtteinä meillä ovat toimineet hyvin ainakin basilika ja persilja. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No voihan sipuli! :D Ajattelin kokeilla onneani, sillä unohdin viime vuoden istukkasipulit jääkaappiin. Ehkä voin ne uhrata ikkunalaudalle ja kesällä olla toiveikkaampi ulkonakin :p Persiljan kylvinkin jo mutta basilikaan pitää tutustua!

      Poista
  3. Meillä anoppi on kasvattanut ja kasvattaa valkosipulia jo monena vuonna. Edellisvuonna sato epäonnistui kun satoi niin paljon,että olivat keväällä niin pitkään veden alla.
    Mitä anoppia olen seurannut, niin kannattaa aluksi kasvattaa tietysti sisällä tämä kevät jakso ja sitten laittaa pihalle. Mä olen kuullut että se menestyy ihan kohtalaisesti kukkapenkissäkin :D

    Meillä on käynyt mielessä tuon meidän valkosipulin myyntikin, kun vertaa kaupasta ostettua tuohon mitä anoppi kasvattaa, niin ero on melkoinen. Kaupasta ostettu valkosipuli on makeaa, kun taas tuo meillä kasvava on vähän jopa tulista.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti