vierailuvinkki: Nextiili-paja, Tampere


Nextiili-paja
Vihiojantie 30, Tampere

"Nextiili on Pirkanmaan kierrätys ja työtoiminta ry:n ylläpitämä tekstiilinkierrätyspaja... Materiaalipankista myymme ja lahjoitamme kankaita ja käsityötarvikkeita. Myymälässämme on myös vintage- ja retropuoti. Käyttökuntoiset tekstiilit ohjaamme eteenpäin myyntiin omiin kierrätyskeskuksiin, kierrätykseen tai lahjoitamme tarvitseville. Rikkinäisistä tekstiileistä otamme talteen kaiken käyttökelpoisen. Loppusilppu menee teollisuuteen uusiomateriaaliksi ja täysin käyttökelvoton päätyy energiajakeeksi."

Viime perjantaina pakkasin kaksi jättikassia autoon. Olin keräillyt niihin kaapeista kaikki ylimääräiset tekstiilit (koristetyynyt, pöytäliinat, lakanat ja viltit), nuhjuiset ja myyntikelvottomat vaatteet, sekä ehjät tarpeettomat kengät. Lähdin ajamaan Tampereella ja koukkasin Millan kyytiin. Suuntasimme Nextiiliin, josta olin vasta hiljan kuullut. Tai oikeastaan lukenut, Riinan blogista

Nextiili ottaa vastaan vaatteita ja kodintekstiileitä (reiät ja pesussa lähtemättömät tahrat eivät haittaa), sekä ehjät kengät ja laukut. Mitä mainiointa kierrätystä! Aiemmin nuhjuiset ja myyntikelvottomat vaatteet päätyivät meillä roskiin. En rehellisesti sanoen tiennyt, mihin muuallekaan "vaatejätteen" veisin. Monet vaatekeräykset ottavat vastaan vain ehjiä vaatteita. Loppuun käytetyn vaatteen kohdalla  muutama kuluma tai reikä on aika tavallista. Siispä oli hienoa huomata, että Nextiili ei sijainnut naapurikaupunkia kauempana.

Sen lisäksi että Nextiili ottaa vastaan kierrätysmateriaalia, se myös myy käsityötarvikkeita. Hyllyt olivatkin sisäisen ompeluhamstraajani mieleen ja tovi vierähtikin kaikkea hiplaten. Mitä vain käsitöihini tarvitsenkaan, aion ensisijaisesti käydä vilkaisemassa Nextiilin valikoimat! Vintagenurkkauksessa oli erilaisia asusteita ja pukuja, sieltä tarttuikin mukaan valkoinen neulehuivi. Olin jo hetken kaipailluit haluamiini kuviin valkeaa hartiahuivia, mutta yksiä kuvia varten ei viitsisi ostaa uutta. Löytämäni hartiahuivi olikin niin kiva, että laitoin sen kaappiin juhlia ajatellen :)



Matonkuteita oli jos jonkinlaisissa väreissä ja kuoseissa. Olen niistä aikanaan tehnyt koiranleluja ja muita askarteluja. Hinta vain on aina harmittanut liikkeestä ostettaessa. Nextiilin hinta oli oikein kohtuullinen, menen paikalle ensi kerralla ostoslistan kanssa. Tarvitsisin nimittäin ompelulankaa, neulepuikkoja ja erilaisia nappeja. Kangasmerkkejäkin oli laatikollinen, mutta tällä erää en löytänyt niistä itselleni sopivia.

Vaikka mitään en tarvinnut, painosanalla tarvinnut, niin vähän tarttui kuitenkin mukaan. Huivin tarvitsin, pitkään puntaroin sitäkin ja päädyin monikäyttöiseen huiviin. Niin kevyt, että sopii vähän leudommallakin kelillä peittämään hartiat. Ilmaislaatikosta otin mukaan värikkään kukkakangastilkun. Muutama ompeluprojekti on työnalla, joten saisin tilkuista kivaa piristystä. Myös tilkku siniruutuista kangasta lähti mukaan, sopii hyvin farkkukankaan kanssa. Meillä onkin vihreä- ja punaruutuisia verhoja, sen vuoksi ruutukuosi veti puoleensa. Novitan Helppo ohje ja Suuri käsityö päätyivät ostoskoriin pitkän harkinnan jälkeen.

Kassalla summa ei päätä huimannut, alle kolme euroa. Ja rahatkin hyvään tarkoitukseen, sillä jollekin nämä löytöni ovat olleet ylimääräistä ja turhaa. Poistuin liikkeestä hymyssä suin ja uudelleen olen menossa heti pian. Yläkerrasta voisi löytyä vielä lisää vietävää. Pikkusisko oli myös innostunut ja häneltä on menossa tuonne useampi kassia kaikenlaista.

Kannattaa vierailla! :)

Kommentit

Lähetä kommentti