muoviroskat käyttöön - 5 vinkkiä

Kuva täältä
Muovijätteen vähentäminen on noussut viime aikoina pinnalle. Moni on kuullut että esim. fleece päästää pesun yhteydessä vesistöön pieniä muovihiukkasia. Kestokasseja näkyy ilmaantuneen kauppareissuilla yhä useammille. Toki kestokassi on eri kuin kangaskassi, mutta ainakaan muovikasseja ei kuluteta niin paljon. Kestohevipussit olivat myös kiva oivallus kaupoissa. Käsistään kätevä ompelee hevipussit ja kangaskassit itselleen ja kavereilleenkin. 

Entä sitten ne kaikki tuotteet, jotka on pakattu muoviin? Täysin muovittomalle on vähän hankala lähteä, sillä lähes jokaisen tuotekategorian jokin tuote on pakattu muoviin. Nyky-yhteiskunta tuntuu pyörivän kovasti muovin kanssa tekemisissä, joten ihan aukoton projekti ei ole "vain skipata muovi" pois omasta elämästä. Joskus on myös muka kiire ja väsynyt ja ne kestokassit eivät aina päädy kauppareissulle mukaan. Muovin kulutuksen vähentämisen lisäksi, on hyvä miettiä jatkokäyttöä muoviroskalle, jota väistämättä syntyy. Toivottavasti monet alla olevista vinkeistä ovat jo tuttuja ja käytössä :)

Pakaste- ja eväsrasioiksi sopivat raejuusto, punajuurisalaatti ym. purkit. Itse pakastan valmiita annoksia näihin, etenkin punajuurisalaatin purkki on tukeva pakastaa. Iso raejuustorasia minulla on ollut eväsrasiana. Oivariinirasiat kulkevat koirilla treeneissä mukana, kevyitä kantaa, sopivia vesikupeiksi ja namien kuskaamiseen. Väitän, että moni ostaa rasioita eväs- ja pakastuskäyttöön samalla, kun heittää edellä mainittuja roskiin.

Pakastepusseiksi sopivat leipäpussit ja pikkumuovipussit, joita ehkä hevipuolelta tulee ostettua. Pakkaan näihin myös koirien nappulat annoksiksi hoitoreissuille. Leipäpussissa olen kuskaillut myös sen hetkistä keskeneräistä käsityötä, jos olemme liikenteessä.

Siementen kylvämiseen sopivat minitomaattirasiat, sekä tietysti vaikkapa tillin pieni muovipurkki. Pohjissa on reiät valmiina, joten nyt vain keräämään nämä talteen ja kevättalvella käyttöön! Kylvämiseen sopivat muutkin muovipurkit ja rasiat. Jauheliharasian käyttöideat ovat itsellä vähissä, joten istutuksiin olen niitä hyödyntänyt. Lihapakkausten suhteen, kasvissyöjä on pitkän askeleen edellä.

Kauppakassit ovat monikäyttöisiä, jos sellaisen sattuu ostamaan. Roskapussi lienee yleisin käyttötapa tai tavaran kuskaaminen ja säilyttäminen. Onko tullut mieleen pakata postitettavat tuotteet muovikassiin? Minulta joskus paketin saaneet tietävät, että muovikassi on ihan peruspakettimateriaalia.

Shampoo-, pringles- ja mehukattipurkit ovat omiaan (säilytys)askarteluun. Pestyihin mehukattipurkkeihin voi toki laittaa uuttakin mehua ja ymmärtääkseni kestävät myös pakastamisen? Mehukattipurkkeja näkyy myös veneissä hoitamassa äyskärin virkaa. Pringlespurkkiin voi vaikkapa valaa kynttilöitä. Ideoita askarteluun 1 2 3

Mikäli ei ole tarvetta säästää muovipakkauksia, ei niitä kannatakaan jättää nurkkiin lojumaan. Muoville löytyy onneksi useita kierrätyspisteitä, jonne puhtaat pakkaukset voi palauttaa.  Ja ainahan muoviroskaa voi vähentää suosimalla muovittomia pakkauksia ja vähentämällä kosmetiikan käyttöä. Askartelijalle vinkkejä muovin käyttöön löytyy täältä, suosittelen.

Jaa oma vinkkisi! :)

Kommentit

  1. Tämä Jenny on kyllä niin ihanan tiedostava ja vastuuntuntoinen kuluttaja. Jos hänen kaltaisia ihmisiä olisi maailmassa vaikkapa puolet, niin tämä maapallomme varmaankin pelastuisi… :-)

    VastaaPoista

Lähetä kommentti