ideoita joululahjoihin ja villasukkia

 
Joulujutut ovatkin jo varsin ajankohtaisia, sillä kuukausihan vaihtuu tällä viikolla. Blogihiljaisuudesta huolimatta olen uhrannut pitkin vuotta ajatuksen jos toisenkin joululle ja tehnyt lahjoja suunnilleen kesästä asti. Tänä vuonna paketteihin menee pääasiassa käsitöitä; villasukkia, neulottuja ja virkattuja kodintekstiilejä, sekä tiskirättejä. Valmiiksi olen saanut vasta kuvissa esiintyvät villasukat. Muitakin töitä on valmiina, mutta toistaiseksi kuvaamatta. Kahdet sukat rivistöstä menivät isänpäivälahjoiksi. Käsialaeron kehityksen myötä huomaa mielestäni aika selvästi ja olenkin harkinnut ehtiväni neuloa parit sukat uudelleen. Kahdet viimeiset sukat harjoittelin mututuntumalla kirjoneulekuvioita. Ei tullut ensimmäisistä sydämistä ihan sydämiä, mutta toiset olivat jo paremmat. Loput sukat tyydyn kuitenkin neulomaan pelkkänä raitana, sillä aika on rajallista.

Villasukkia varten olen ostanut vain yhden kerän lankaa. Yksiväristen sukkien lanka loppui siis kesken ja oli pakko hakea täydennystä kaupasta, kun lähipiiristä ei samaa löytynyt. Muutoin sukat on neulottu saaduista enemmän ja vähemmän isoista jämälankakeristä. Jämälankoja minulle onkin lahjoitettu pitkin vuotta, eikä kasa tunnu hupenevan vaikka olen sukkia parhaani mukaan tehtaillutkin.

Alkuperäinen ideani oli hoitaa joululahjat ajatuksella "älä osta mitään". Tämä osoittautui kuitenkin vielä liian vaikeaksi ja radikaaliksi muutokseksi, sillä en ennätä neuloa niin paljon, kuin haluaisin. Niinpä hyödynsin Matsmart ja Fiksuruoka sivustojen valikoimaa, tilaten mm. hygieniatuotteita. Käsitöiden lisäksi itse olisi tarkoitus tehdä sytytysruusuja, sekä kynttilöitä. Materiaalit kaikkeen on, kun vain jostain lohkaisi lapsivapaan ajan kuuman steariinin kanssa kikkailuun.

Vinkkini ekompiin joululahjoihin 
- hanki tavaraa vähemmän ja sekin mitä hankit, selvitä että se menee tarpeeseen 
- tee itse
- osta käytettynä, hävikkinä tmv 
- suosi paikallista pienyrittäjää 
- aineettomat lahjat voivat leffalippujen sijaan olla myös tarjoutumista siivousavuksi jne. 

Itse olen aiempina vuosina tilannut kotimaista käsityötä mm. MaisArtilta, Puttipajalta ja Suklaatilalta. Suklaatilasta olen (ollut jo vuoden verran) kirjoittamassa juttua, sillä sieltä tulevat tänäkin vuonna meidän joulusuklaamme. Nämä esimerkkivinkkeinä niille, jotka eivät koe itseään tee-se-itse ihmisiksi :)
 


Lahjaksi lapsellemme olen kerännyt materiaalit niin pihamaalta, vintiltä, kuin Nextiilistäkin. Tarkoituksenani on askarrella keppihevonen. Taidot ovat toki aika ruosteiset, sillä edellisistä keppihevosistani on miltei 15 vuotta aikaa. Tuolloin tehtailin keppareita varsin nopealla tahdilla ja jaksan aikuisenakin ihmetellä miten kivoja niistä useimmista silti tuli.

"Tein itse ja säästin" joulukalenterini lapselle ei ole järin kaunis viritelmä, mutta sisällöltään rikas. Kunhan kalenteri on saatu viimeisteltyä, yritän saada jostakin edes yhden järkevän kuvan kameralla. Tällä hetkellä kalenteriaskartelukuvat on otettu kännykällä, eikä laatu päätä huimaa. Kalenterissa on kuitenkin niin aineettomia juttuja, rusinoita, kuin itsetehtyjä sorminukkejakin.

Oma päänsisäinen joulukalenterini onkin suunnilleen pese vessa, siivoa keittiön kaapit, muista se tämä tuo ja neulo vaikka yöllä. Onneksi tässä kotolaisena on aikaa kuitenkin reilusti enemmän, kuin jos kävisin kaiken muun lisäksi vaikka töissä. Uskon saavani kaiken tehtyä juurikin sillä taktiikalla, että joka päivälle jotain.

Loput käsityöt kuvaan, kunhan valmistuvat ja muitakin joululahjoja ripottelen tänne valmistumisen myötä. Toivottavasti ennen joulua! :)


Aiempia joululahjapostauksia


Nämä ovat olevinaan pariskuntasukat, raidallisempi siskolleni ja raidattomampi pari miehelleen

Kommentit

 1. Minä kyllä ilahdun aina villasukista ja lapasista :) kulutan ne puhki kun kotona käytän aina villasukkia :) itse en osaa neuloa eikä varmasti riittäisi keskittymiskyky. Oot kyllä tehnyt ihania lahjoja, arvostan kun itse olen niin materialisti. Tänä vuonna en kuitenkaan höyryä joululahjojen kanssa tavalliseen tapaan vaan budjetti on pienempi. Äsken meinasin ostaa 12 euron vinkuvan joulusian koiralle, mutta sitten tulin järkiini. Se olisi ollut mun mielestä hassu pukkiasuinen sika mutta ei koira sitä ymmärrä. Sitäpaitsi ne on joulun jälkeen kuitenkin alessa niin ostaa sitten muutaman muun vinkupossun kaveriksi :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) Neulominen on kyllä aikas koukuttavaa kun sen oppii :D
   Toi on melkeinpä ensimmäinen etappi ylikuluttamisen määrässä, kun havahtuu itse ostoksilla, että hei en mä tätä tarvitse. Mulle yksi vaikeimpia on ollut just koiralle shoppailun kohtuullistaminen :D Niin monia juttuja lemmikille pystyy askartelemaan myös itse, että loppuviimein ostettavaksi jäävä määrä on hyvin pieni.

   Poista
 2. Hienoja sukkia tulee! Minä en osaa juurikaan neuloa, mutta väsäilen kyllä muita lahjoja itse. Kynttilöitä ja sytykeruusuja on täälläkin suunnitelmissa. Kasvi-ihmisille annan jakotaimia omista huonekasveistani. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) Minä opin neulomaan sukkia vasta viime talvena ja monen monta sukkaa neuloneena ja purkaneena on alkanut rutiini löytyä. Ja nyt se on tosiaan koukuttanut, etenkin lankaa vaihtamalla tuntuu että neulos etenisi jotenkin nopeasti :D
   Hyviltä kuulostaa sunkin suunnitelmat, saispa itsekin jakotaimia!

   Poista

Lähetä kommentti