piirakka vuohenputkesta



kuivakakku voikukista 5/2018

Kun edellisessä postauksessani kirjoitin sohvattomasta olohuoneestamme, tapahtui jänniä. Sain sähköpostiini viestin, jossa minulta pyydettiin haastattelua aiheesta. Olin alkujaan varma että kyseessä on vitsi. Tai toimittajilta ovat jutut loppu. Tai ehkä sohvaton olohuone on länsimaassamme niin suuri kummastus, että siitä voi tosiaan antaa haastattelun. No oli miten oli, erään naistenlehden verkkosivulle on tulossa juttu meidän olkkaristamme.

Olohuonetta mielenkiintoisempi ja minulle mieluisampi aihe on tietysti meidän kotipihamme ja se, mitä sieltä voi syödä. Luovutin tänä keväänä kasvimaan suhteen, en vain ehtinyt enkä oikeastaan jaksa kylvää, esikasvattaa, koulia, siirtää mitä ikinä. Otan jossain vaiheessa syyskylvöstä selvää, josko punajuuret voisi laittaa talveksi maahan. Ainoa ns. kasvimaahomma tälle kesälle on mansikoiden siirtäminen ja kasvatuslaatikoiden kitkeminen. Onneksi pihassa kasvaa ruokaa ihan itsekseen ja ilmaiseksikin, näistä vuohenputki on noussut yhdeksi suosikikseni.

Vuohenputki on suhteellisen helppo tunnistaa, mutta itse seurailin yhden kesän tämän pusikon kasvua, jotta varmistuin lajista. Vuohenputkesta käytetään nuoret verson ja niitä saa koko kasvukauden kunhan pitää kasvuston lyhyenä.(Välillä olenkin kerännyt versoja niin, että olen joutunut muutaman päivän odottamaan uusia.)Myrkkykeiso näyttää samalta ja on ihan oikeasti myrkyllinen. Yleensä nämä kasvavat kuitenkin hiukan eri sijainneilla. Älä kuitenkaan kerää kasveja, joita et tunne ja muista poimia vihreät vain puhtailta paikoilta. Koiranomistajan pihan puhtaudesta voidaan olla montaa mieltä, mutta nämä keruupaikkani on rajattu koirapoloiselta.

Vuohenputkesta voi lähteideni mukaan kokkailla suunnnilleen mitä vain. Salaatissa tämä on kuitenkin melko voimakkaan makuinen, eikä tämä minusta sopinut leivänkään päälle. Pirtelöihin tämä sopii kivasti, kuten ihan kaikki muukin syötävä vihreä. Suurin suosikkini on suolainen piirakka, jossa täytteenä on reilusti vuohenputkea. Siihen kasvi sopii paremmin kuin nenä päähän.



Reseptini on tällainen muturesepti ja olenkin tehnyt tästä muutamaa eri variaatiota. Lähinnä siis eri juustoilla ja jauhoilla. Hyvää on tullut kaikista ja jopa epäluuloinen siskoni tykkäsi tästä. Samoin kuin huijatut sukulaiset. Yrttipiirakka ei tosin ole suuri huijaus, sillä vuohenputkihan on ns. villiyrtti. Vieras piirakan nimi saa kuitenkin kaikki epäilemään ja menettämään ruokahalunsa. Siispä pieni vedätys oli paikallaan.

Piirakkapohja
2dl hiutaleita (olen käyttänyt sekä kauraa että ruista)
1dl karkeita jauhoja (olen käyttänyt sekä venhä- että sämpyläjauhoja)
1dl ruokakermaa (käytin kaurakermaa)
1dl sulatettua voita/öljyä (olen käyttänyt sekä voita että rypsiöljyä)
1tl leivinjauhetta
suolaa halutessaan


Piirakan täyte (määrät ovat suuntaa-antavia ja olen lipsunut niistä suuresti)

1dl kermaa (se kaurakerma)
1-2 kananmunaa
2dl juustoraastetta (kermajuustoa, mozzarellaa, vuohenjuustoa)
1dl juustoa muruina tai paloina, esim. feta juustoa
4dl silputtua vuohenputkea
basilikaa jos on, ja halutessaan suolaa ja pippuria

Pohjan ainekset sekoitetaan keskenään ja painellaan voideltuun piirakkavuokaan. Paista pohjaa uunissa 170C asteessa n. 10-15min. Vaihtelee kovasti uunista, mutta pohjan tulisi ruskettua hieman.
Sekoita täytteen ainekset ja mittaile nesteitä tarvittaessa lisää. Täyte saa olla melko kiinteää/paksua. Juuston määrässä ei tarvitse säästellä, eikä kyllä vuohenputkenkaan. Edelliseen piirakkaan sitä vihreää meni vahingossa liki litra... Paista piirakkaa täytteen kanssa 25min tai kun piirakka näyttää valmiilta.

Vastaavia ohjeita vuohenputkipiirakalle löytyy netistä lukuisia, samoin muita reseptejä tälle villivihannekselle. Jos piirakkaa sattuu jäämään yli, voi paloja pakastaa. Pakastuksen jälkeen piirakka on edelleen yhtä hyvää. Lounaasta piirakka käy runsaan salaatin kaverina ja salaatti sopii muutoinkin tämän kanssa hyvin.

Hyviä herkutteluhetkiä!

Lisää vuohenputkesta

hortoilu.fi
yrttitarha.fi
suomenluonto.fi

Kommentit

  1. Hauskaa ja hienoa, että päädyit haastatteluun! :) Piirakka kuulostaa hyvältä. Siskoni pihassa kasvaa mitä ilmeisimmin sankka kasvusto vuohenputkea, eikä hän tee sillä mitään, mutta en uskalla kerätä sitä syötäväksi, koska tässä kohtaa en luota lajinmääritystaitooni riittävästi. :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Haha, minäkin viime kesän vain katselin puskaamme :D olen ottanut nyt vähän "yksi kasvi vuodessa" tahdin, jotta tunnistamisen lisäksi osaisi kasvista oikeasti jotain valmistaakin :)

      Poista

Lähetä kommentti