häät juhlittu - ajatuksia kulissien takaa



Suhteuttaen siihen, miten kauan häiden suunnitteluun ja järjestelyyn menee, ovat itse juhlat kovin lyhyet. Meillä oli kuitenkin niin hauskaa (selvinkin päin) että olisin voinut jatkaa juhlimista vielä pari seuraavaa iltaa. Kokonaisuutena häät onnistuivat paljon odotettua paremmin ja koko päivä oli ihan huippukiva! Suurkiitokset kaikesta järjestelyavusta vanhemmilleni ja päivän ohjelmasta kaasoille ja bestmäneille, sekä tietysti jokaiselle tavalla tai toisella osallistuneelle. Häiden viettämisestä julkaisen myöhemmin valokuvaajan ottamia kuvia, sekä kirjoittelen tarkemmin häiden järjestelystä. Tässä kuitenkin pieni katsaus kuluihin ja siihen, mitä kaikkea täytyy ottaa huomioon.

Huom! Otin postauksessa olevat kuvat ajoissa, joten esim. kukat ym. puuttuvat kuvista, mutta saa näistä osviittaa.
 

Juhlapaikaksi meille valikoitui naapurikaupungin pikkukylästä maamiesseurantalo. Turhaan seurantaloja aliarvoiden arvostellaan, tila oli ihan huippu kodikas ja väen tullessa sisään myös lämmin. Mikäli häihinsä haluaa joka tapauksessa koristeita ja rekvisiittaa, eikä juhlapaikan koruttomuudella ole juurikaan merkitystä. Makuasia toki, mutta itse pidän vanhoista rakennuksista ja jos siinä ohella voi hieman säästää kuluissa, niin vielä parempi.

Alkuperäinen hääbudjettimme oli 5000€. Mikäli olisimme järjestäneet häämme ihan kahdestaan, olisimme toki pysyneetkin tuossa. Perheemme kuitenkin hiukan innostuivat ja toki useampi avonainen lompakko kelpaa. MUTTA, jos haluat oikeasti 100% oman (ja miehesi) näköiset häät, joudut järjestämään ne ihan itse. Innokkaat sponsoriosallistujat nimittäin päättävät mielellään itse mitä ostavat ja miten paljon. Monia juttuja olisin siis jättänyt itse hankkimatta, vaikka viihtyvyys olisikin siitä vähän kärsinyt.

Pirkanmaan alueella on kuitenkin täysin mahdollista saada juhlapaikka, pitopalvelu ja bändi, sekä pientä oheisjuttua tuohon 5000€ budjettiin. Riippuu tietysti juhlien henkilömäärästä, meillä n. 65hlö. Mikäli haluaa laskea ihan kaiken häihin menneen rahan hiustenpidennyksestä meikkiin, mekon käyttämisestä ompelijalle, sulhasen pukuvuokra, bensakulut juhlapaikan koristelun ohella, hotelliyö, kaasojen ja bestmanien kiitokset ym ym. Niin toinen 5000€ tulee aika helposti vastaan. Nykyään on vieläpä suhteellisen suosittua järjestää häihin ns. selviytysmipakkaukset (helposti uppoaa satanen) ja erilaisia snack bareja (helposti muutama toinen satku). 

Alunperin halusin Fruitbarin, mutta nimi muutettiin Snackbariksi. Tarkoituksena oli tarjoilla kuivattuja marjoja ja pähkinöitä, mutta arvatenkin joku sukulainen hankki bar viritykseni täyteen karkkia. Pienen pettymyksen ja kiukuttelun seurauksena tyydyin siihen, sillä tiedän että juhlakansa arvostaa kaikkea (minun mielestäni) epäterveellistä myrkkyä enemmän kuin minun pähkinöitäni :D Olisin myös itse jättänyt selviytysmispakkaukset, sekä pöytien voimapaperin ja pitsin hankkimatta. Koristeiden suhteen en voi kuitenkaan muuta kuin kiitellä, sillä sen suhteen innokkaalla sponsorilla oli hyvä maku.


Nollahukkailun suhteen onnistuimme mielestäni kohtuullisen hyvin valtavirtahäihin verrattuna. Itse en ollut paikanpäällä siivoamassa, mutta sain todisteeksi kuvia, joissa isäni lajitteli jätteitä ♥ Se ei siis ollut mikään itsestäänselvyys. Voimapaperia ja pitsiä meille jäi ja minulla on kyllä niille käyttöä. Koristeluissa vältimme muutoinkin kaikkea kertakäyttöistä ja hyödynsimme peltipurkkeja, siideripulloja ja pilttipurkkeja. Periaatteessa siis ilmaisia, sillä peltipurkit ruostuivat suunnilleen itsestään ja laseihin lisättiin vain hiukan pitsiä. Askarteluista voinen kirjoitella tarkempia diy juttuja, jos joku haluaa?

Pöytänumerot olivat kyllä yksi kysymysmerkki. Olin jo ehtinyt päättää, että laitamme pöytiin mölkkypalikat numeroiksi, kun samaan aikaan se yksi innokas sponsori etsi netistä puisia numeroita. Ihailtavaa huomioonottamista, etteivät ole muovia tai kertakäyttöiset. Myönnettäköön, että ihan nätit kuitenkin, vaikka en olisi itse hankkinut. Kärsivällisyyttäni ja periksiantamattomuuttani koeteltiin häiden alla aika reilusti ja kaiken päälle käytettynä hankkimani juhlavaate Papulle, ei ollutkaan sopiva - eikä ompelukaan auttanut. Jouduin siis kaikkia periaatteitani vastaan turvautumaan pikamuotiketjun ilman palkkaa ommelluihi lasten juhlavaatteisiin. Menetin osan yöunistani.

Tästä voi jäädä vähän ehkä skeptinen kuva, mutta näin minä ajattelen. En olisi halunnut tuhlata tai rasittaa luontoa liiaksi ja oman osuuteni hoidinkin parhaani mukaan. Jonkin verran koin ärsytystä muiden sooloilusta, juurikin ympäristösyistä. Ja toki siitä että kaikki ei hoitunut ihan niin kuin oli sovittu. Ilman riitoja kuitenkin selvittiin ja itse juhlapäivä tosiaan oli ihan mahtava, joten ihan täydet kympin häät.

Kivempia kuvia tulee myöhemmin, samoin hiukan kehuja pitopalvelusta ja bändistä. Ja mitä vain muutakin, mikä nyt lukijoita voi häistä kiinnostaa? 

Kommentit

  1. Tosi mukavaa lukea tällaisista "erilaisista" häistä. Nykyään se kertakäyttökrääsä yms. tuntuu olevan monelle itsestäänselvä osa juhlaa kuin juhlaa. Myös maltillinen budjetti on mielenkiintoinen seikka tässä. Itsekään en olisi halukas upottamaan yksiin juhliin - olivat ne sitten häät tai mitkä tahansa - mitään useita kymppitonneja. Monelle tuo 5000 € menee ihan vain häämekkoon. :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No kiva! Ympäristöseikkojen lisäksi kertakäyttökrääsä inhottaa minua niin hinnaltaan, kuin työmäärältään siivouksen suhteen. Ei kiitos siis :D
      Varsinaisessa budjetissa juhlat eivät pysyneet, mutta omasta lompakosta ei tuon enempää mennyt. Häämekkokin löytyi onneksi käytettynä :D

      Poista
  2. Jos olisin ollut vieraina teidän häissä, olisin ajatellut miten on teidän näköiset häät :) ja varmaan se pikku kiukuttelu ja stressi kuuluu asiaan, varmana olisin itsekin polttanut päreet jos ei kaikki mene kuten haluaa. Mutta pääasia että oli mukavaa ja hei onnea hääparille! Mua kiinnostaisi kuulla miten se elämä muuttuu naimisiinmenon jälkeen :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Pitääpä kesän aikana kirjoitella vaikkapa joku parisuhdepostaus :) Sukunimi nyt ainakin muuttui ja ymmärtääkseni lain mukaan kaikki omistamamme on nyt puoliksi? :D Mutta kun tässä on jo 9v oltu yhdessä ja 4v saman katon alla, niin en oikein osaa ajatella, että arki muuttuisi avioliiton myötä. Vaikka mistäpä sitä tietää!

      Poista

Lähetä kommentti