ekotavoitteet 2019


Pääsinpäs kirjoittamaan ajatuksiani ylös - ja niitähän riittää. Ekologisemman vuoden tavoitteet on nyt pohdiskeltu ja tänäkin vuonna yritän kehittyä. Viime vuoden tavoitteet voi lukea täältä. Lueskelin viime vuoden tavoitteitani hymyssä suin, sillä monissa kohdissa ylitin odotukseni. Kyse ei ole mistään suurista harppauksista, vaan päivittäisistä pienemmistä, mutta viisaista valinnoista. Tämän vuoden lista on tehty samalla rungolla kuin edellinen, mutta lisäsin sekaan muutamia linkkejä, joista lukijallekin voi olla apua :)

Toivottavasti vielä kevään aikana ehdin saada valmiiksi postauksen eläinperäisistä jutuista ja niiden ongelmista. Pitkälle olen tullut aiemmista kulutustottumuksistani, mutta paljon on vielä edessä. Ja ympärillä sitä tekemistä vasta onkin.

Kertakäyttötuotteet 
Viime vuoteen verraten, meillä on nyt biohajoava tiskiharja, johon saa vaihtopäitä. Tällaisia myy meidän lähellä sijaitseva Frantsila, mutta tiskiharjan voi myös tilata täältä. Luovuin myös talouspaperista ja pidemmän päälle ajatellen se on ihan järjetön kapistus ja oikeastaan aika kallistakin! Royalkestot myy kestotuotteita, myös liinoja talouspaperin tilalle. Nämä ovatkin olleet aktiivisessa käytössä ja kestävät hienosti konepesun. Tänä vuonna aion selvittää, millä topsipuikot voisi korvata ja oppisinkin käyttämään kuukautisten (näitä ei tosin ole kuulunut) aikaan jotakin kestoversiota. 

Siivous 
Meillä on jo etikka ja sooda isosti käytössä - toimivat! Kannattaa ehdottomasti vaihtaa kodin siivousaineet näihin. Käytän etikkaa myös huuhteluaineena pyykkiin (ainoastaan kestovaipat säästyvät siltä, koska coolmax ei pidä etikasta) ja soodaa astianpesuaineena. Pyykinpesuaine ja konetiskitabletit - hyi - pitäisi vaihtaa johokin viisaampiin valintoihin. En ole päässyt vielä niin pitkälle että tekisin itse, joten minulle saisi vinkata ekologista ja kotimaista (plussaa jos vielä vegaaninenkin) pyykinpesuainetta, sekä konetiskiainetta.


Kosmetiikka
Sukulaisten mieliksi korvaan toisinaan ruisjauhon Flow palashampoolla, sillä sain niitä joululahjaksi. Jos kokonaan shampoon pois jättäminen tuntuu hurjalta, palashampoo voisi olla sinun juttusi. Suihkugeelejä emme enää käytä, vaan tavallista palasaippuaa. Jos meille eksyy nestemäisiä pesuaineita, ovat ne Fiksuruualta tilattua hävikkiä. Fiksuruualta saakin about kaikkea, kannattaa tsekata. Tänä vuonna aion oikeasti kokeilla tehdä deodoranttia itse.

Pukeutuminen 
Uusia vaatteita ei oikeasti tarvitse ostaa kovinkaan usein, jos suunnilleen koskaan. Jouduin tosin imetyksen ja painonlaskun vuoksi ostamaan joitakin vaatteita, mutta löysin kaikki käytettynä. Käytettyjä vaatteita voi ostaa myös netistä, esim. Emmy, Rekki ja Vähän käytetty. En ole ollut käytetyissä vaatteissa ihan hirveän tarkka alkuperästä, mutta olen pyrkinyt välttämään keinokuituja. Papullekin olen löytänyt käytettyjä vaatteita ja lapsille on tarjolla myös kotimaisia 100% puuvillaisia vaatteita. Meillä on käytössä mm. Hilla ja Marlon merkkien vaatteita. Pukeutumista ovat myös villasukat ja muut tekemäni käsityöt. Minulla on vielä keinokuitulankoja, samoin merinolankaa. Jatkossa suosin kasvikuituja ja jos haluan välttämättä villaa, haen sen joltain luotettavalta lammastilalta.

Ravitsemus
Olen jättänyt lihan lähes täysin ruokavaliostani pois ja saanut karsittua maitotuotteet minimiin. Lähes täysin siksi, että en asu yksin ja ruuan suhteen on jouduttu tekemään joitain kompromisseja. Mutta voittajafiilis, sillä meillä on kerran viikossa kasvisruokapäivä ja miehenikin suostuu tuolloin syömään pupunruokaa :D 
Tänä vuonna aion myö  oikeasti hakea ruokaa  REKO-ringistä. 

Kulkeminen 
Tänäkin vuonna kimppakyydit ja kauppareissut treenien tai työmatkojen yhteyteen. Mummulassa autolla ramppaamista pitäisi ehdottomasti vähentää, niin ympäristö kuin taloussyistä.

Kommentit

  1. Mielenkiintoista! Itse olen kaukana ekologisesta mutta hyvähän näitä on pohtia. Kierrätän kyllä, poltan uunissa mitä pystyy ja olen esim.polttamatta valoja turhaan tai tekemällä ruokaa kerralla enemmän tai leivinuunissa. Pieniä juttuja mutta parempi kuin ei mitään :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kannattaa pohtia ja pienillä teoilla on hyvä aloittaa. Ekologisintahan olisi kun ei kuluttaisi mitään, ostaisi ruokaa vain tarpeeseen ja vaatteita silloin kun vanhat menevät rikki. Lompakko pysyisi huomattavasti paksumpana 😁

      Poista
  2. Eksyin tänne tuon matokomposti postauksen kautta. Hyviä ekologisia valintoja ja kivasti kirjoitettu juttu, piti oikein jäädä lueskelemaan. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi ja tervetuloa :) kiva että löysit luettavaa.

      Poista

Lähetä kommentti