diy joululahjat

Meillä perheen jouluun kuuluvat vielä joululahjat, kaikista ympäristöongelmista huolimatta. Pakettien määrä on tietysti aikuistumisen myötä vähentynyt, mutta sisarusten kanssa tykkäämme kuitenkin antaa lahjoja. Viime vuosina olen kiinnittänyt huomiota omien pakettien sisältöön ja vähentänyt pakkaamista (vaikka paketeista puhunkin). Muutamia vuosia sitten ostin pelkästään kotimaassa valmistettuja lahjoja, pääasiassa käsityönä tehtyjä kynttilöitä ja saippuoita, sekä keramiikkaa. Viimeisenä parina vuonna olen tehnyt lahjat itse, kuten tänäkin vuonna. En kirjoittele lahjojen ympäristöongelmista enempää, sillä se olisi niin laaja aihe. Kukin tekee parhaansa sen hetkisen tiedon ja taidon mukaan, toimien paremmin sitten ensi vuonna. Alla joitain tämän vuoden askarteluja. Toivon että sukulaiset jättävät selaamisen tähän :D

Tiskirätit
Tein tiskirättejä reilusti tänä vuonna, useissa eri väreissä ja eri neuloksina. Ihastuin helmineuleeseen, mutta kyllä kulmasta kulmaan neulottu aina oikein neulekin silmää miellyttää. Materiaaleina bambu ja puuvilla.

Palasaippuat
Hankin jo aiemmin tänä vuonna reilun satsin saippuamassaa, sillä viime vuoden saippuan tekeminen oli niin kivaa. Tänä vuonna käytin muotteina vanhoja viilipurkkeja, näin saippuoista tuli kunnollisen kokoisia. Tuoksuksi käytin kaapista löytyvää eteeristä mäntyöljyä ja koristelin massan vanhoilla simpukoilla.

Kestopuhdistuslaput
Näillä voi korvata tavalliset vanulaput. Tiedusteluni mukaan siskoilla näitä jonkin verran kuluu, samoin miehen siskoilla, kun ovat taitavia meikkaamaan. Toivottavasti laput pääsevät käyttöön. Näissäkin materiaalina bambu ja puuvilla, helppoja jämälankaprojekteja. Ompelin kankaanjämistä lapuille pienet pussukat. Ohje kestovanulappuihin täällä.

Pyykkietikka & mattopulveri
Lahjani ovat tänä vuonna ehkä hiukan kodin siivoukseen viittaavia. Pyykkietikasta ja mattopulverista ei ole vielä kuvaa, ohjeita löytyy kyllä netistä. Palaan näihin kuitenkin myöhemmin tulevassa kodin siivouspostauksessa.

Muina lahjoina on sitten jotain spesifiä, kuten laadukasta luettavaa, kotimaisia koruja ja mm. yksi torkkupeitto. Pakkaan kaiken tietysti viime vuonna säästämiini lahjakasseihin. Lahjakassit ovat kyllä kivoja, sillä menevät käytössä vuosikausia. Ja suku tietääkin jo, että ne voi palauttaa minulle vaikka heti joulupäivänä.

Annetaanko teillä vielä materialahjoja, vai aineettomia? Aineettomista lahjoista kuulisin mielelläni lisää, että mitä käytännössä? :)

Kommentit