viherkasvien kummastelua



Kylläpä taas aikaa vierähti! Kuvat ovat kokolailla kuukauden vanhoja ja ruukut ovatkin jo vaihdelleet paikkojaan. Olen kuitenkin innostunut sisutamaan viherkasveilla ja näitä alkaakin nyt olla ripotellen ympäri taloa. Aloe vera kärsi kesällä kuivuudesta ja valon puutteesta. Se unohtui remppaevakon ajaksi meille kotiin makuuhuoneeseen, jonne aurinko ei paista. Siitä selvittiin ja nyt ilmeisesti liikakastelun johdosta jotkin lehtien kärjet ovat punertavia. Muuten kasvi on kasvanut kokoa paljon ja yksi uusi alkukin ruukussa on. Koskahan aloe veran uusi alku on valmis siirrettäväksi?

Alkusyksystä sain kaverilta nipun pistokkaita, kultaköynnöstä kahdessa eri väsissä, rionjuorun, pikkuposliinikukan ja vähän elämää nähneen kultapalmun. Pistokkaat juurtuivat yllättävän nopeasti ja multaan siirrettyinä lähtivät lupaavasti kasvuun. Ainoastaan pikkuposliinikukka näyttää vähän heikolta ja onkin rapistellut joitain lehtiään. Vihreänä on kuitenkin pysynyt, joten ehkä toivoa on.



Kultapalmu olikin varsinainen arvoitus. Vaihdoin kasvin isompaan ruukkuun, uusin mullat ja katkoin kuolleet oksat pois. Kippasin toipuneelle kasville myös vähän viherkasvi lannoitetta, mutta merkittävää muutosta ei ole tapahtunut. Kultapalmu on jälleen oranssinkirjava, enkä tiedä yhtään, miksi. Jouduimme siirtämään kultapalmun ja ruokotraakkipuun (onnenbambu) yläkertaan, turvaan pieniltä sormilta. Papu kun oppi konttaamaan ja kaivelisi mielellään mullat kasveista.

Onnenbambu on nuokkunut vinossa pienessä ruukussaan. Selvitin lajiksi ruokotraakkipuun, sillä onnenbambu kuulosti epäviralliselta. Ja niinhän se olikin. Bambu joka tapauksessa harppasi paljon pituutta ja alkoi kasvattaa myös lehtiä. Koko ruoko kuitenkin riippuu vinossa ja näyttää kuin se ei olisi juurtunut ollenkaan. Yläkertan kantamisen jälkeen tämäkin heitti harvat lehtensä keltaisiksi. Yläkerran aulan lämpötila laskee noin +10 asteeseen, joten sen pitäisi olla kuitenkin sopiva talvehtimislämpötila. 

Jouluiset kukka-asetelmat päädyin tänä vuonna jättämään kauppaan. Viime vuonna asetelmani kuolivat heti, eivätkä olleet ihan niin nättejä, kuin mallikuvassa lupailtiin. Kauppakasvien eettiset ongelmat ovat myös alkaneet mietiyttää ja kausiluontoiset sisustuskasvit eivät ole enää ekologisiakaan. Joten, jos jostain syystä vuorokauteen tulee lisätunteja, voisin askarrella pihan materiaaleista jonkinlaisen kranssin ja siinä se. Joulupöytiin on näillä näkymin tulossa sammalkuusia.

Kommentit

  1. Meilläkin aloe tekee uusia alkuja, enkä tiedä, milloin se pitäisi jakaa useampaan ruukkuun. Vanha ruukku alkaa jo pursuilla! :D En osaa sanoa, mikä kultapalmua riivaa. Omani on vasta niin pieni ja sen elämän alkutaival on sujunut sen verran hyvin, etten ole vielä joutunut ratkomaan ongelmia. Ainakin sen tiedän, ettei kuivuneita lehtienpäitä kannata leikellä, koska muuten lehdet lopettavat kasvamisen (mutta et näytä tehneenkään niin). Ehkä kelpo talvehtimisolosuhteet auttavat ja keväällä taas viherrytään. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vahingosta oppineena en enää leikkele :D joku aikaisempi tunnistamaton kasvi kuoli lopullisesti kun leikkasin lehtien kärjet. Jospa tosiaan kevääseen mennessä elpyisivät :)

      Poista

Lähetä kommentti