kiireinen syyspiha



Syksy tuntuu olevan vielä kiireisempää aikaa kuin kevät! Tosin täällä kotopuolessa on remppaevakon vuoksi monenmoisia rästihommia. Suotakoon kuitenkin yksipostaus hunningolla olevalle pihamaalle. Ruohonleikkurit pettivät kaksin kappalein, joten täällä olisi oivaa syyssapuskaa lampaille. Koko piha kasvaa siis ties mitä. Lahopuutarhaan vievä "polku", yllä olevassa kuvassa.

Lahopuutarhan viljelylaatikoista saimme onnistuneesti perunaa ja pienen kipollisen mansikoita, sekä maustamiseen ruohosipulia. Raparperille kesä oli liian kuva ja maku jäi todella kitkeräksi. Keväällä kääntämäni kasvimaa rehotti jo kesäkuun alussa rikkakasveja. Olin varma, että oman onnensa nojaan jääneet palsternakan siemenet tuhoutuisivat. Ihme ja kumma, palsternakka antoi satoa oikein reilusti. Osa oli vähän pieniä, sillä olin kylvänyt liian tiuhaan. Suurin oli kuitenkin lähes käsivarteni kokoinen.

Palsternakat päätyivät ryöpättyinä pakastimeen ja naatit vein letitettynä saunaan kuivumaan. Omenapuu sen sijaan aiheutti pienoisen pettymyksen. Kukintojen jälkeen raakileita oli runsaasti. Harmittavasti muumioitiö pääsi lehahtamaan pahemman kerran, eikä syötäviä omenoita tullut kuin puoli ämpärillistä. Loput melkein syömäkelpoiset vietiin peuroille ja muumiot hävitettiin. Omenapuun alunen siivotaan lehtien putoamisen jälkeen perusteellisesti. Toiveikkaana kipattiin molemmista puista isot haarat. Josko ilma virtaisi latvustoissa paremmin, eivätkä oksat hankaisi toisiinsa.


Sienten tunnistus sujui hyvin, mutta mikä tämä ikivihreä oikein on? T. Otin vastaan peltomultaa...



Toistaiseksi pakolliset "tee se ennen talvea" tehtävät on tehty. Tekemistä kyllä riittäisi vieläkin, jos ehtisi. Vaihtoehtoisesti voi jatkaa puuhia sitten keväällä ja siihen taidan kallistua. Raahasin jo kaikki lyhdyt esille ja kaavailin lahopuutarhan koivuihin koukkuja, joihin saisi valot. Koivuihin olikin ilmestynyt patteja, isoja ja pieniä. Pateista kasvaa sieniä, mutta en taaskaan tiedä mitä. Osaako joku kertoa, mikä sieni tuollalailla kasvaa? Onko siitä jotain haittaa, vai antaako kasvaa? Kyseiset koivut ovat siis kaadettuja ja näin alttiita kaikenlaiselle.

Piha on täynnä sieniä, harmikseni pääasiassa kärpässieniä. Sen minäkin tunnistan! Suppismetsään olen ehtinyt paristi ja toivottavasti ensi viikolla enemmän. Nyt käsitöiden pariin ja perjantai-illan viettoon.

Kommentit