matokomposti



Saanen esitellä uudet lemmikkimme? No aivan sama, haluan esitellä joka tapauksessa, nimittäin Mato, Liero ja Toukka perheineen muuttivat meille kuukausi takaperin. Matoset ovat lisääntyneet mukavasti ja muhevassa mullassa käy kuhina. Nämä kompostimadot ovat Eisenia fetida tarkemmalta nimeltään. Kuulin kesällä kahvipöytäkeskustelussa (kyllä, minun kahvipöydässäni puhutaan madoista) että sisällä voisi pitään muitakin komposteja, kuin bokastia. Koska lemmikkikiintiöni on väliaikaisesti kahden kanin ja yhden koiran myötä täynnä, tarvitsin jonkin porsaanreiän eläinmäärän lisäämiseen.




Varsinaisesti ei voi sanoa, että mies oli hankinnassa mukana. Neuvottelut olivat vielä kesken, kun kännykkään tuli viesti saapuneesta tilauksesta. Miehen tullessa töistä kotiin, matoperhe asui jo omassa laatikossaan. Lierot olivat joutua heti kättelyssä ulos, mutta saivat jäädä kunhan pysyvät poissa silmistä. Mies tosin muistaa matoina teinivuosieni  jättijauhomadot muuntumisvaiheineen. Ne pitivät meteliä, nämä lierot eivät päästä minkäänlaisia ääniä.

Matokomposti muutti yläkertaan, jossa ovat poissa silmistä. Vierashuonetta pitää tosin lämmittää, sillä matokompostin toiminta häiriintyy alle +15 asteessa. Komposti ei vielä toimi aivan täydellä teholla, joten kerran viikossa pieni määrä sapuskaa riittää hyvin. Matoja ei varsinaisesti voi yliruokkia, mutta pinnalle jäänyt ruoka homehtuu. Olenkin kaivanut tarjoilut multaan. Kolmen kuukauden päästä biojätettä voi laittaa reilummin ja tuolloin pitäisi saada jo multaakin.


Ompelukoneen vieressä on hyvä asustaa

Matokomposti on helppo ylläpitää. Kompostiastian pohjalle silputaan vähän sanomalehteä ja munakennoja. Taisin heittää sekaan vanhoja orgaanisia istutuspurkkeja ja vähän kukkamultaakin. Pohja kastellaan kosteaksi. Kiteen Mato ja Multa toimittaa starttipaketteja matokompostiin. Itse tilasin 100kpl matoja, joiden mukana tuli 2l valmista matokompostia (munia, pikkumatoja jne).

Aluksi madoille kannattaa tarjoilla vain vähän puuroa, jotta toipuvat matkastaan. Tunnelma sadan kaverin kanssa muovipussissa kuulostaa hauskalta. Madot ovat vegaaneja, mielellään vähintäänkin kasvissyöjiä. Sen lisäksi että madot hieman karttavat eläinperäistä ravintoa ja syövät sitä hitaammin (kokeilin), liha, kala ja maitotuotteet myös pilaantuvat valtavan nopeasti. Madot arvostavat, jos saavat ruokansa valmiiksi vähän pilkottuna. Itse vedän kattausen kertailleen tehosekottimen läpi, varsinkin jos aion tarjoilla kokonaisia hedelmiä.

Tällä erää biojätteemme jakautuvat kivasti tasan koiran, kanien ja näiden matojen kanssa. Madoille voi syöttää senkin mitä kaneille ei (kuten sipuli) ja kukaan ei joudu syömään itseään kipeäksi. Tämä laatikollinen matoja ristittiin Papun ensimmäisiksi lemmikeiksi. Se oli yksi ehto, jolla sain matoharrastustani jatkaa :D

Kommentit

  1. Onpa siistiä! :D Itsekkin olen yrittänyt ehdottaa miehelle tätä luettuani pari vuotta sitten näistä madoista netistä, muttei täälläkään ilosta pompita :D Hmm, pitäis kans käyttää tota että tulis taaperolle lemmikiksi..

    VastaaPoista
  2. Lähtevätkö matoset Jennyn kanssa joskus ongelle…? :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oivallisia ovat siihenkin tarkoitukseen, jos joskus mato-ongelle eksyn :)

      Poista

Lähetä kommentti